Fiecare proprietar experimentat de pești înțelege și importanța carantinării acestora. Poate părea puțin plictisitor, dar este o metodă esențială pentru menținerea unui acvariu sănătos, potrivit PetMojo.
Deținătorii de acvarii ar trebui întotdeauna să carantineze peștii noi, dar și să îi izoleze pe cei bolnavi.
Carantinarea peștilor noi
Este esențial să carantinezi peștii noi înainte de a-i introduce în acvariul principal. Viețuitoarele marine pot purta multe boli, prin urmare, există riscul de a infecta ceilalți pești din acvariu.
Peștii pot fi purtători de paraziți și, de asemenea, pot dezvolta afecțiuni comune, precum boala punctelor albe, ulcere contagioase și chiar necroză. Unii proprietari consideră că este prea complicat să își carantineze peștii, însă aceasta este o greșeală care poate deveni, în același timp, costisitoare.
Medicamentele pentru peștii bolnavi nu sunt ieftine și nu există nicio garanție că vor funcționa. În egală măsură, va trebui să schimbi apa și să cureți acvariul. Acest scenariu implică multă muncă și stres.
Izolarea peștilor bolnavi
Un alt moment în care ar trebui să carantinezi peștii este atunci când aceștia prezintă simptome de boală. Îndepărtează-i imediat din acvariul principal pentru a reduce riscul de răspândire a bolilor sau bacteriilor la ceilalți pești.
Cei bolnavi sunt, de regulă, letargici sau refuză să mănânce. Unii pot prezenta schimbări vizibile, cum ar fi aripioare lipite de corp sau ochi bulbucați. Afecțiuni mai evidente, precum putrezirea înotătoarelor sau boala punctelor albe, au simptome, de asemenea, distincte.
După izolarea peștelui bolnav, verifică parametrii apei din acvariu. Peștele ar putea fi bolnav din cauza unei erori. Temperaturile incorecte ale apei, nivelurile de pH sau concentrația de sare pot afecta sănătatea acestuia. Totuși, dacă toți acești factori sunt normali, problema ar putea fi mai dificil de diagnosticat. Contactează întotdeauna un medic veterinar dacă ai îngrijorări.
De ce este nevoie pentru a carantina peștii?
Fiecare proprietar ar trebui să dețină un acvariu de rezervă. Chiar dacă nu plănuiești să achiziționezi pești noi, acesta este util atunci când cureți acvariul principal.
Acvariul de rezervă ar trebui să aibă un sistem de filtrare regulat. De asemenea, este indicat să ai un set separat de echipamente pentru curățarea acestuia, pentru a reduce riscul de contaminare încrucișată.
Cât timp ar trebui să dureze carantina?
Unul dintre cele mai dezbătute subiecte este durata carantinării. Se recomandă o perioadă de patru până la șase săptămâni pentru peștii bolnavi. În această perioadă, trebuie să îi monitorizezi zilnic pentru a observa eventualele semne suplimentare ale bolilor. În funcție de afecțiune, ar putea fi necesar să consulți un medic veterinar. În acest caz, urmează întotdeauna recomandările acestuia. Este mai bine să carantinezi peștii prea mult timp decât să pui în pericol restul locuitorilor acvariului.
Pentru peștii noi, perioada minimă de carantină este de două până la patru săptămâni. Unii proprietari de acvarii mari îi izolează chiar și mai mult timp. La un moment dat, va trebui să îți asumi riscul și să îi introduci în acvariul principal. Cu toate acestea, o carantină prelungită este, în general, mai sigură decât una prea scurtă.
O altă întrebare frecventă este dacă trebuie să carantinezi primul pește pe care îl achiziționezi. În general, nu, deoarece nu există alte viețuitoare marine pe care să le contamineze. Totuși, acest lucru poate fi o idee bună dacă intenționezi să adaugi mai mulți pești în viitor.
Cum să reintroduci peștii carantinați în acvariu
Mulți proprietari mai experimentați recomandă rearanjarea plantelor și a altor decorațiuni. Acest lucru va „reseta” teritoriile stabilite de peștii existenți și va reduce riscul de agresiune.
Peștii sunt foarte sensibili la stres, iar unele specii sunt extrem de teritoriale. O altă opțiune este să reduci sau să stingi luminile acvariului pentru a calma peștii.
Pentru început, lasă peștele într-o pungă sigilată în apa acvariului timp de aproximativ 20 de minute. Acest lucru îi va permite să se adapteze la temperatura apei. Apoi folosește o plasă pentru a-l transfera cu grijă din pungă în acvariu.
Monitorizează-l atent o perioadă pentru a observa eventualele probleme. Este posibil să dureze ceva timp până când se va readapta la acvariu, dar acest lucru este normal.
Foto: Canva