Iarna poate fi un sezon dificil pentru prietenii noștri blănoși. Ca stăpâni de câini, este datoria noastră să fim atenți și să-i protejăm de pericolele specifice sezonului rece. Deși fiecare sezon are propriile sale riscuri, lunile reci aduc pericole ce pot fi deosebit de dăunătoare sau chiar letale pentru animale, notează Dogtime.
Ce pericole există iarna pentru câinele tău
Mâncarea de sărbători
Sărbătorile sunt un moment plăcut de reuniune cu familia și prietenii, dar mesele servite pot fi fatale pentru câinele tău. Există câteva alimente toxice sau periculoase pentru câini. Orice produs cu un conținut ridicat de sare provoacă sete excesivă, ducând la balonare. De asemenea, stafidele și strugurii pot cauza insuficiență renală. Alimentele de patiserie, dulciurile și untul de arahide pot conține xilitol, care este toxic pentru câini. Ciocolata și alcoolul sunt, de asemenea, extrem de periculoase pentru animale. Oasele lăsate de la masă pot să se spargă și să rănească stomacul câinelui sau să-i rămână blocate în gât.
Antigelul
În această perioadă a anului, șoferii încep să folosească antigel pentru mașini. Totuși, din lipsă de atenție, unii varsă antigelul sau îl lasă deschis, la îndemâna câinilor. De asemenea, poate să se scurgă din radiatoarele autoturismelor pe jos.
Antigelul are un gust dulce, iar câinii adesea îl linge. Poate ajunge și pe lăbuțele lor, pe care le pot linge mai târziu când intră în casă. Prin urmare, este important să ștergi lăbuțele patrupedului după fiecare plimbare.
Antigelul conține o substanță numită etilenglicol, extrem de toxică. Doar 85 de mililitri sunt suficienți pentru a omorî un câine de talie medie. Simptomele intoxicației cu antigel variază de la un comportament asemănător beției până la comă și moarte. Dacă animalul tău a ingerat antigel, contactează imediat veterinarul.
Sarea grunjoasă
Sarea este folosită frecvent iarna ca antiderapant. Însă poate fi extrem de dăunătoare pentru lăbuțele câinelui tău, dar este și mai periculoasă dacă e ingerată. În cantități mari, poate fi fatală! Dacă animalul bea apă dintr-o băltoacă topită cu sare, este posibil să fi ingerat prea multă sare, mai ales dacă este de talie mică.
Sarea grunjoasă are și obiceiul de a rămâne blocată în zăpada care se prinde de blana câinelui, iar patrupedul o poate linge mai târziu, când ajunge în casă. Întotdeauna șterge-ți animalul după plimbare și curăță orice bulgăre de zăpadă mare rămas în blană.
Hipotermia
Câinele tău se poate distra în zăpadă, dar este important să limitezi activitățile în aer liber, mai ales pentru rasele deosebit de sensibile la vremea rece. Hipotermia apare atunci când animalul este expus la frig pentru o perioadă prea lungă. De obicei, câinii mici și cei în vârstă sunt mai vulnerabili la hipotermie. Tremuratul poate fi un semn de hipotermie ușoară, care, de obicei, se tratează aducând câinele în casă și învelindu-l în pături.
Pe de altă parte, hipotermia severă face ca patrupedul să nu mai poată regla temperatura corpului. Aceasta este letală dacă nu e tratată, așa că mergi imediat la veterinar.
Decorațiuni și lumânări
Sărbătorile de iarnă presupun multe decorațiuni, unele dintre ele devenind hrană pentru câinele tău. Beteala de brad poate provoca blocaje intestinale. De asemenea, ghirlandele se pot sparge și dăuna patrupedului. În plus, lumânările de Crăciun sunt ușor de doborât de coada câinelui, iar un incendiu este periculos nu doar pentru animal, ci și pentru întreaga familie.
Mașinile de deszăpezire
Probabil că ești responsabil atunci când mergi cu blănosul la plimbare, însă pe drumuri înghețate, mașinile de deszăpezire pot să nu se oprească, chiar dacă există semne de stop sau semafor roșu. Este important să fii mereu atent și să te asiguri că utilajele se opresc complet când îți plimbi patrupedul.
Pericole ascunse în zăpadă
Când zăpada acoperă pământul, poate ascunde multe pericole. Nu este vorba doar de obiecte care pot provoca sufocare, ci și de gunoaie sau mâncare ce pot conține bacterii sau materii fecale de câine care transmit boli ori paraziți. Atunci când animalul tău sapă în zăpadă sau miroase un loc mai mult timp, fii atent și urmărește ce îl interesează.
Iarna este un sezon frumos, dar necesită o vigilență mare pentru sănătatea câinilor. Fii conștient de aceste pericole și ia măsuri preventive pentru a te asigura că patrupedul tău se bucură de iarnă la fel de mult ca tine.