Cățelul tău scheaună, este agitat și distruge lucruri prin casă când ești plecat? Înseamnă că suferă de anxietate de separare. Cu exercițiu și răbdare, îl poți învăța că, dacă nu vă vedeți pentru un anumit timp, nu se va întâmpla nimic rău, așa cum crede el.
Câinii sunt animale cărora le place să stea în prezența oamenilor pe care îi iubesc, așa că nu este neobișnuit ca ei să se simtă îngrijorați atunci când sunt lăsați singuri, mai ales pentru prima dată. Prin urmare, trebuie să îți înveți cățelul cum să petreacă timp singur și să fie relaxat în acele momente.
Există metode prin care poți să te asiguri că animalul tău de companie nu are probleme când petrece câteva ore singur în casă.
Dresorul Petre Roman spune că prietenii blănoși nu plâng și nu distrug lucruri prin casă pentru a se răzbuna, ci pentru că suferă de anxietate de separare și sunt îngrijorați pentru stăpânii lor în momentul în care aceștia sunt plecați.
Cinci pași prin care îți poți învăța cățelul să stea singur acasă fără să se streseze
Petre Roman de la ONG-ul AWP Oradea a explicat ce presupune A-L.U.P.I. , sistemul care învață câinele să nu mai plângă atunci când rămâne singur acasă. Acest sistem este format din 5 pași de dresare:
- Primul pas: A-Așteaptă. Cățelul trebuie să învețe să aibă încredere că dacă stăpânul îi dă comanda „așteaptă” și dispare pentru câteva momente, el se va întoarce.
„Îi spun cățelului șezi, îi spun așteaptă, dacă se mișcă spre mine îi dau feedback roșu, merg înapoi, îi spun din nou șezi, îi spun așteaptă, dacă au trecut trei secunde în care el nu s-a mișcat revin ușor, îl felicit verbal și îi dau poate și o recompensă alimentară”, spune Petre Roman. Acest lucru trebuie repetat până când cățelul se simte confortabil chiar și când stăpânul iese din raza lui vizuală.
- Al doilea pas: L-Loc. Cățelul trebuie învățat cu un loc al lui unde să se simtă confortabil și liniștit.
„Locul înseamnă pătuțul cățelului, locul unde stă pe canapea. Îi punem conceptul de loc care trebuie să aibă o însemnătate pozitivă. Învăț cățelul «La loc», el se duce în pătuț și merg la el apoi și-l recompensez”, spune dresorul Petre Roman.
- Al treilea pas: U-Ușile. Pentru a obișnui cățelul să petreacă timp fără noi, trebuie să începem prin a închide ușile din locuință și să-l facem să înțeleagă treptat că, dacă nu este alături de stăpân câteva minute sau câteva ore, nu se întâmplă nimic rău.
„Nu poți să-i ceri cățelului tău să fie perfect calm și confortabil când tu ieși pe ușa cea mai mare din apartament, ușa de la intrare, dacă în conviețuirea voastră zilnică toate celelalte uși sunt deschise și cățelul vine după tine în permanență. Și atunci trebuie să închidem ușa când intrăm în bucătărie, sufragerie etc. Dacă închid ușa și cățelul plânge dincolo de ea deschid ușa îi spun NU, apoi închid iar ușa. Fac asta de multe ori până când prind 15 secunde în care cățelul nu plânge, apoi deschid ușa și îi dau o recompensă”, explică Petre Roman.
- Al patrulea pas: P-Plecarea. În momentul în care plecăm de acasă trebuie să fim calmi și să nu îi dăm de înțeles cățelului că ne simțim triști și vinovați pentru că-l lăsăm singur. Aceste emoții îl vor speria pe patruped. Așa că plecarea trebuie tratată ca o normalitate:
„Îi spunem «La loc, bravo la loc» și plecăm”, spune dresorul.
- Al cincilea pas: I-Intrarea. La fel ca plecarea, întoarcerea trebuie să fie calmă. Dacă patrupedul se agită când ne vede, nu trebuie „să-i dăm apă la moară” și să-l îmbrățișăm, pentru că el va înțelege că a avut motive să se îngrijoreze. Cățelul care se agită trebuie ignorat, iar când se duce la loc, sau stă în șezut și arată că s-a liniștit, abia atunci îl putem mângâia și îi putem oferi afecțiune.
Cum îți poți învăța cățelul singur acasă fără să plângă sau să distrugă lucruri
Învățarea unui câine să se descurce atunci când este singur acasă ar trebui să înceapă, în mod ideal, când este încă un pui. Este important să ajuți la prevenirea apariției anxietății de separare, așa că, cu cât îl poți pregăti mai devreme, cu atât mai bine, spun specialiștii de la DogsTrust.org
Alte sfaturi de care ar trebui să ținem cont când învățăm cățelul să stea singur în casă sunt:
- Asigură-te că are un pat/loc confortabil.
- Învață câinele să se liniștească atunci când ești ocupat, în loc să îi acorzi atenție când te urmărește peste tot.
- Folosește porți de siguranță la uși pentru a introduce un timp de separare.
- Lasă-i o recompensă de lungă durată sau o jucărie care eliberează mâncare.
- Mărește treptat timpul în care îl lași singur pe cățel când ești în casă.
- Mărește treptat timpul în care ești plecat de acasă.
- Integrează timpul de separare în rutina zilnică.
Cum îți pregătești câinele înainte să pleci de acasă
Înainte de a-ți lăsa câinele acasă, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-l ajuta să se simtă calm și relaxat.
1. Scoate câinele la o plimbare înainte să pleci pentru o perioadă mai lungă de timp
Înainte de a-ți lăsa câinele singur, asigură-te că acesta a ieșit la o plimbare lungă. Acest lucru îi va da șansa să-și consume din energie. În acest fel, patrupedul va putea să doarmă și să-și aștepte liniștit stăpânul să se întoarcă de la serviciu.
2. Asigură-te că are tot ce îi trebuie
Înainte să pleci, asigură-te că patrupedul are acces la apă și hrană. Îi poți lăsa în pat un articol de îmbrăcăminte vechi care să miroasă a tine. Asta îl va face să se simtă mai bine.
3. Nu face mare tărăboi când pleci și când te întorci
Cățelul trebuie să învețe că plecarea și întoarcerea ta sunt chestiuni firești, așa că trebuie să fii calm. Poți folosi un cuvânt sau o expresie (cum ar fi „ne vedem mai târziu”) care să ajute la stabilirea unei rutine.
4. Nu-ți certa câinele la întoarcere
Câinele dezvoltă anxietate de separare pentru că este îngrijorat. Dacă îl cerți când se comportă greșit, este posibil să înrăutățești lucrurile. Dacă vii acasă și câinele tău a zgâriat podeaua sau a distrus ceva, acesta nu va ști de ce îl cerți. Faptul că ești supărat pe el îl poate face să fie îngrijorat de venirea ta acasă și să devină neliniștit că va fi părăsit. În schimb, concentrează-te pe recompensarea lui atunci când rămâne calm și relaxat.