Odată cu schimbarea anotimpului, apare întrebarea dacă animalele simt depresia sezonieră, la fel ca oamenii. Cu alte cuvinte, am putea să fim surprinși să vedem că pisicile sau câinii dorm prea mult, potrivit DailyPaws.com.
Cât de mult dorm câinii și pisicile?
Majoritatea câinilor adulți dorm între 8 și 14 ore pe zi. În timp ce oamenii au nevoie de 7 până la 9 ore de somn, media pentru câinii adulți este de 11 ore. În egală măsură, puii și seniorii pot dormi între 18 și 20 de ore pe zi.
Pe de altă parte, perioada de somn a pisicilor este puțin diferită față de cea a câinilor. Felinele petrec aproximativ 70% din viață dormind, mare parte a acestui timp fiind împărțită în reprize. Cu alte cuvinte, peste 40% dintre pisici dorm până la 18 ore pe zi.
Deși câinii tind să doarmă perioade mai lungi fără întrerupere, pisicile ațipesc de mai multe ori pe parcursul unei zile, în reprize scurte. Aceste reprize de somn durează, în medie, o oră și un sfert, variind între 15 și 100 de minute. În timp ce oamenii au un ritm circadian în care dorm noaptea și stau treji ziua, câinii tind să se alinieze acestui model. Pisicile, însă, au un ritm opus.
Pisicile sunt crepusculare, ceea ce înseamnă că au două vârfuri de activitate: unul dimineața devreme, înainte de răsărit, și altul seara, înainte de apus. Stăpânii de pisici știu că ele sunt adesea active noaptea. Acest comportament are la bază natura lor de prădători — pisicile obișnuiau să vâneze atât ziua, cât și noaptea. Dimineața devreme și seara erau momentele în care ele aveau șansa să doarmă.
Dorm câinii și pisicile mai mult în timpul iernii?
Este posibil ca atât câinii, cât și pisicile să doarmă puțin mai mult în timpul iernii. Acest lucru se datorează, în mare parte, acelorași motive pentru care oamenii devin mai puțin activi: frigul! Animalele vor căuta o pătură confortabilă în care să se cuibărească și un loc mai cald pentru a dormi. Dacă nu găsesc o sursă externă de căldură, ar putea fi nevoite să se miște puțin pentru a se încălzi.
Dacă vă întrebați dacă un câine adaptat la temperaturi scăzute, precum un Husky, are nevoie de mai mult somn, se pare că răspunsul este că, într-un fel, da. Blana unui câine funcționează ca un fel de termos, dar chiar și așa, câinii pot simți frigul, mai ales în zona lăbuțelor.
Pisicile, de asemenea, dorm mai mult din același motiv, dar și din cauza unor alți factori. De exemplu, în trecut, sezonul rece însemna mai puține oportunități de vânătoare, așa că felinele au dezvoltat tendința de a-și conserva energia.