Imagini inedite la o școală din Berceni, județul Ilfov. O găină ouătoare, pe nume Bertha, este animal de companie și „asistent de profesor” la cursul opțional „Ora cu și pentru animale”. Mădălina Lixandru, medicul veterinar care a contribuit la elaborarea materiei, spune că „strategia este de a aduce și acele animale cu care nu suntem obișnuiți să interacționăm. Nu poți să înveți deținere responsabilă și empatie, decât față în față. Găina nu este un obiect din curte, are o personalitate bine conturată, este curioasă și prietenoasă”.
Găina Bertha face senzație la o școală din Berceni
Bertha este un animal de companie mai puțin obișnuit. Este o găină ouătoare salvată acum doi ani de Mădălina Lixandru, medic veterinar și cercetător la Universitatea Estoniană de Științele Naturii.
„Avea o problemă la picior, probabil urma să ajungă în ciorbă, a venit la noi, la clinica din Jiava, și colegii mei de la Visul Luanei – sunt foarte puțini medici specializați pe găini – i-au amputat degetul, i-am făcut radiografie și investigații. Acum are o viață frumoasă și veselă, are și o campanioană – Antonia, tot găină ouătoare. Am avut un șoc să vedem că găinile au o personalitate atât de bine conturată, că sunt atât de curioase și de prietenoase. Bertha este acum găină utilitară – face terapie cu copii, merge prin școli, îi întâmpină și cere salată”, a declarat medicul Mădălina Lixandru pentru Pets and Cats.
Elevii sunt fascinați de prezența Berthei la cursuri
Mădălina Lixandru este unul dintre specialiștii care au contribuit voluntar la elaborarea programei școlare pentru materia opțională din Ilfov, alături de Inspectoratul Școlar Județean și de Protecția Animalelor. De anul acesta, elevii de clasa a cincea și a șasea au posibilitatea să învețe despre nevoile animalelor, despre cum să le îngrijească și cum să interacționeze în siguranță cu ele. Cursul este conceput dinamic și interactiv, cu invitați la clasă și excursii în teritoriu.
„La Berceni am vorbit despre sunetele pe care le fac găinile și ce înseamnă, despre fațetele personalității lor, ce mănâncă și care este rutina zilnică. Copiii au fost curioși și un pic confuzi, nu mai ținuseră niciodată o găină în brațe, așa că au învățat să interacționeze cu ea și să îi înțeleagă limbajul de comunicare”, mai spune Mădălina Lixandru.
Un alt invitat surpriză la clasă: un pui de pisică salvat de pe stradă
Cursul opțional despre bunăstarea animalelor își propune să înlăture ideile preconcepute legate de acestea, precizează specialiștii: „Găina este doar un început de drum, vorbim la ore despre condițiile în care ținem animalele de fermă și despre respectul pe care trebuie să îl arătăm. Porcul nu este gras și murdar, vaca nu este doar pentru lapte și hamburger, îi place să interacționeze și chiar să joace forbal. Noi nu le dăm ocazia să exprime comportamente naturale”.
Alături de Bertha, copiii au mai avut un invitat la clasă: un pui de pisică salvat de pe stradă, care adoră copiii și se înțelege foarte bine cu găina. Femela de 10 săptămâni merge prin școli, îi ajută pe elevi să învețe cum să interacționeze în siguranță cu animalele și își caută o familie responsabilă.
Elevii din Voluntari și Berceni au făcut propuneri de nume, iar la final au fost trase la sorți două bilețele, câte unul din fiecare localitate, așa că a fost numită Kitty – Mia. Cine dorește să o adopte poate suna la numărul de telefon 0751235009.