Frica de tunete la câini: De ce apare și cum poți să-ți ajuți patrupedul anxios. Când e cazul să consulți un specialist

Foto: Canva Foto: Canva

Mulți câini se confruntă cu teama de tunet, aceasta fiind o reacție care poate părea ciudată pentru oameni, însă are o explicație clară. Din cauza auzului lor extrem de sensibil, câinii percep tunetul ca pe un sunet asurzitor și amenințător, pe care nu-l înțeleg și de care nu știu cum să se protejeze, transmite Petfinder.com.

De ce există teama de tunete la câini

Această situație declanșează instinctul de autoprotecție și, în fața unui pericol pe care nu-l pot identifica, mulți căței caută refugiu în locuri pe care le consideră sigure, cum ar fi sub mese, în căzi de baie sau în colțurile mai ascunse ale casei.

Este de recomandat ca în timpul furtunilor să permitem câinilor să-și aleagă locul de refugiu, fără să-i forțăm să stea în altă parte. Faptul că își găsesc propriul „adăpost” este, pentru ei, o metodă eficientă de a-și diminua anxietatea. În egală măsură, un aspect foarte important este modul în care le oferim sprijin emoțional.

Deși poate părea firesc să încercăm să îi liniștim, se pare că gesturile excesive de calmare, cum ar fi mângâierea sau vorbitul cu voce tremurată, pot transmite un mesaj de nesiguranță, accentuând teama.

Pentru a reduce disconfortul câinelui în timpul furtunilor, o strategie simplă și eficientă poate fi utilizarea unui zgomot de fundal. Aici poate fi folosit televizorul, radioul sau muzica relaxantă. Sunetele constante pot masca tunetul și distrage atenția cățelului, ajutându-l să se concentreze mai puțin pe zgomotul puternic din exterior.

Când se impune un consult la veterinar

În același timp, jocurile sau activitățile familiare pot fi un mod excelent de a-l implica într-o activitate plăcută, astfel încât să nu mai fie atât de concentrat pe furtună.

Totuși, pentru câinii cu o sensibilitate extremă la tunet, este posibil ca măsurile simple să nu fie întotdeauna suficiente. În astfel de cazuri, un consult la medicul veterinar poate fi necesar. Specialistul poate recomanda fie soluții naturale, fie medicamente sedative pe bază de rețetă, pentru a reduce nivelul de stres al câinelui.

Tratamentul trebuie ales cu grijă, deoarece fiecare câine reacționează diferit la sedative și doza trebuie ajustată pentru a evita efectele secundare.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Canva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *