Frigul, umezeala, zăpada și înghețul sunt cei mai mari dușmani ai animalelor. Iar în această perioadă, cele mai multe dintre ele se luptă pentru supraviețuire, potrivit specialiștilor. Sursele de hrană sunt tot mai puține, la fel și cele de hidratare, iar acestea au nevoie, mai mult decât orice alt animal, de putere pentru ca organismul lor să facă față temperaturilor scăzute. De aceea, sunt câteva lucruri mărunte pe care fiecare dintre noi le poate face ca să le ușurăm puțin trecerea peste această perioadă grea, în lipsa unui adăpost corespunzător.
Apa, singura sursă de hidratare
Iarna, riscul deshidratării animalelor fără stăpân este extrem de mare din cauza lipsei unei surse de apă. De cele mai multe ori, apa îngheață, așa că plasarea unor boluri în locurile unde apar aceste animale le poate salva viața. Ideal este ca apa pe care o duceți afară să fie caldă. În acest fel, va rezista mai mult timp în stare lichidă.
Hrana, greu de găsit iarna
În sezonul rece, organismul consumă mult mai multe calorii decât în restul anului, mai cu seamă dacă perioadele petrecute la temperaturi scăzute sunt îndelungate. Așa că orice animal care mănâncă bine are mai multe șanse să supraviețuiască. Este important, așadar, ca atunci când plecăm de acasă, să luăm ceva de mâncare cu noi, pe care să o lăsăm în zone frecventate de animale fără adăpost.
Adăposturile temporare, o soluție
Ultimele ierni au fost destul de blânde, însă, chiar și așa, există intervale de câteva zile în care temperaturile pot să scadă și sub valoarea de minus 10 grade. Este evident că orice ființă va avea dificultăți majore să treacă peste astfel de nopți geroase. Dacă nu le puteți oferi un adăpost temporar în locuință sau pe scara blocului, există și varianta de a construi un mic adăpost, într-un loc ferit de intemperii. Acesta poate fi construit dintr-o cutie de carton învelită cu o folie de plastic, din lemn sau din polistiren. La nivelul solului puteți pune paie, care izolează de frig, sau pături și haine vechi.
„Nu e normal să avem animale pe străzi. Un om care iubește și respectă animalele nu vrea să le vadă pe străzi. Dar trebuie să acceptăm realitatea. Să o vedem. Să luptăm să închidem robinetul de animale singure prin măsuri clare și să dăm dovadă de empatie”, a declarat, pentru Pets&Cats, Hilde Tudora, directorul Direcției de Protecția Animalelor Ilfov.
Apel și pentru câinii din adăposturi
Iarna e grea pentru animalele de pe străzi, dar și pentru cele din adăposturi. E complet normal, uman și legal să hrănim animalele nimănui, să le dăm apă, să le amenajăm un spațiu cât de cât călduros. „În adăposturi e nevoie de paie, de pături, haine vechi, mâncare de calitate. Fiecare dintre noi are pe acasă o haină pe care nu o mai poartă. Nu o aruncați, aduceți-o la noi la sediu, în București, la orice oră, avem pază non-stop”, a mai spus Hilde Tudora.
Pe oamenii fără adăpost da-i dreq!