Pe străzile agitate ale Capitalei, printre pașii grăbiți ai trecătorilor, un motan în vârstă își ducea zilele în suferință, căutând mâncare, adăpost și, poate, un strop de afecțiune. Nimeni nu știa de cât timp trăia așa – dacă a fost vreodată iubit sau dacă toată viața lui a fost o luptă zilnică pentru supraviețuire. Dar într-o zi, viața lui s-a schimbat.
Un motan de 10 ani își caută părinți care să-i ofere o bătrânețe liniștită
Un bucureștean, impresionat de blândețea acestui suflet rătăcit, a ales să aibă puțină grijă de bietul motan. L-a luat cu el, l-a dus la veterinar pentru un control amănunțit și, după o tunsoare simpatică – care i-a adus și porecla de „Monkey” – l-a prezentat internetului, în speranța că cineva îi va oferi animalului o șansă la o viață fericită.
Monkey are aproximativ 10 ani. Deși vârsta lui ar putea părea un impediment pentru unii, sufletul lui cald și recunoscător spune altceva. Este un motan cuminte, afectuos și toarce cu bucurie ori de câte ori primește puțină atenție. A fost sterilizat și s-a adaptat ușor la viața în interior, dar din cauza vârstei, ideal ar fi să locuiască într-o casă fără alte pisici.
Monkey a fost salvat de pe stradă în condiții precare
„Are 10 ani, este cuminte, iubitor și toarce ca un motoraș când primește atenție. Salvat de pe stradă în condiții precare, acum e sănătos și are nevoie de o familie care să-i ofere liniște și iubire unde să locuiască fără alte pisici datorită vârstei avansate. Este sterilizat și se adaptează ușor. Oferă-i o bătrânețe liniștită, promitem că îți va umple inima de recunoștință. Dă-i o șansă!”, a scris salvatorul lui pe grupul „Adopții pisici” de pe Facebook.
Povestea lui Monkey este tristă. Acum, tot ce are nevoie este o familie care să-i ofere iubirea pe care n-a cunoscut-o poate niciodată.

Ce trebuie să faci dacă găsești o pisică pe stradă
Potrivit Cats.org.uk, dacă întâlnești pe stradă o felină care pare rătăcită, primul pas este să verifici dacă are zgardă cu datele de contact ale stăpânilor. Dacă nu, mergi cu ea la cel mai apropiat cabinet veterinar. Acolo, medicii o pot scana pentru a verifica dacă are microcip, ceea ce ar putea ajuta la identificarea proprietarului, în cazul în care este pierdută.
De asemenea, poți lua legătura cu organizațiile locale de protecție a pisicilor sau cu un adăpost din apropiere. Acestea au, de multe ori, acces la baze de date sau anunțuri cu pisici pierdute din zonă și pot verifica dacă pisica corespunde vreunui caz raportat.
Dacă pisica nu pare rătăcită, dar te vizitează des, o soluție simplă este folosirea unui guler din hârtie. Poți scrie pe zgardă un mesaj de genul „Această pisică vine la mine. Are stăpân?” și datele tale de contact. În cazul în care felina are o familie, aceasta te poate contacta ușor.
Pisica este rănită sau pare bolnavă? Este important să o abordezi cu grijă. Încearcă să o înfășori într-o pătură, pentru a o proteja și a evita eventualele zgârieturi, apoi pune-o într-o cușcă de transport. Du-o cât mai repede la medicul veterinar.