Pericole pentru câini și pisici iarna: de la răceli, la otrăvire accidentală

caine cu fular la gat iarna Sursa foto: Freepik

Iarna vine cu peisaje de basm și cu momente de neuitat petrecute alături de micii noștri prieteni, dar sezonul rece aduce și unele pericole pentru animalul tău de companie. În timp ce printre cele mai frecvente și tratabile sunt afecțiunile respiratorii ușoare, unele dintre aceste pericole pot deveni fatale, precum otrăvirea.

Cu toate că schimbările climatice au adus ierni mai blânde, temperaturile scăzute și chiar perioadele prelungite de ger nu au dispărut din România. Dar, pe lângă frig, sunt mulți alți factori care contribuie la riscurile ce apar odată cu venirea iernii.

Iarna, animalele de companie se pot confrunta cu diverse riscuri pentru sănătate, din cauza temperaturilor scăzute, umidității ridicate și condițiilor meteo. Câteva dintre problemele comune și riscurile pe care le întâlnim cel mai des sunt: hipotermia, degerăturile, afecțiuni respiratorii, probleme articulare, otrăviri accidentale foarte periculoase, leziuni la nivelul labelor și pernuțelor, deshidratarea, slăbirea organismului, paraziți și boli specifice. Pe lângă aceste afecțiuni fizice, lipsa mișcării și a interacțiunii poate duce la anxietate, depresie sau comportamente distructive”, a declarat medicul veterinar Beatrice Ilea, pentru Pets&Cats.

Iată câteva dintre riscurile de îmbolnăvire, cum pot fi prevenite și la ce trebuie să fie atenți cei care au în grija lor câini sau pisici.

Afecțiuni respiratorii

La fel ca oamenii, și câinii sau pisicile pot să ia o răceală din cauza condițiilor din aer, dar este diferită de răceala umană. Apariția acestora poate fi cauzată de bacterii sau virusuri, dar și alergii pe care le pot avea animalele respective sau alți factori.

Este bine de știut că șansele ca răceala să fie transmisă între om și prietenul patruped sunt aproape inexistente, însă este foarte ușor să circule de la un câine la altul. În cele mai multe cazuri răceala este una ușoară și poate fi depistată după simptome precum: nas care curge, tuse ușoară sau stare de letargie.

În astfel de cazuri este bine ca animalul de companie să fie ținut la căldură, să fie înfășurat într-o pătură și să primească multe lichide, chiar și supă caldă, dar desigur fără condiment, ceapă sau usturoi. O schemă de vaccinare la zi, care oferă protecție împotriva mai multor boli, precum tuse de canisă, distemper sau gripă canină, va reduce riscul de infecție dar și potențialele afecțiuni dezvoltate.

Alte afecțiuni respiratorii sunt și bronșita, pneumonia, dar și problemele respiratorii cornice, în special la animalele mai sensibile.

Gripa canină și pneumonia

Printre cele mai puternice afecțiuni sunt gripa, o boală respiratorie foarte contagioasă la fel ca la oameni, și pneumonia, o inflamație puternică a plămânilor. În general afectează mai ales puii și seniorii, dar ele pot apărea la orice vârstă.

Multe dintre simptome pot fi confundate cu cele ale unei răceli, cel puțin la început, și includ: strănut, nas care curge, tuse uscată sau umedă, lăcrimare, pierderea poftei de mâncare și febră.

În astfel de situații este recomandată vizita la medicul veterinar pentru a primi tratament de specialitate, care va include, printre altele, siropuri anti-tuse și medicamente antivirale. Sunt și cazuri în care poate fi necesară spitalizarea prelungită cu terapie cu fluide și oxigen.

Tuse de canisă

Cunoscută sub mai multe denumiri, dintre care cea mai populară este tusea de canisă, aceasta este o infecție virală, un cocktail de viruși și bacterii, care afectează câinii și pisicile. Are o răspândire rapidă și cu toate că apare în mai multe perioade ale anului, ea este întâlnită cu o frecvență mai ridicată în sezonul rece, atunci când animalele de companie petrec perioade mai îndelungate împreună în spații închise.

Printre simptome se numără: o tuse uscată, asemănătoare cu sunetele scoase de o gâscă, curgerea frecventă a nasului, strănuturi repetate, scurgeri oculare, pierderea poftei de mâncare și febră. De regulă, dispare după câteva săptămâni, iar perioada critică durează câteva zile.

Vaccinul de prevenție nu garantează 100% că animalul tău de companie va fi ferit de infecție, dar cu siguranță îl va proteja de afecțiuni mai severe, mai ales în cazul câinilor cu probleme de sănătate. Este ușor de administrat, la nivel nazal.

Hipotermia și degerăturile

Sunt două afecțiuni extrem de periculoase, care duc la deces dacă nu se intervine la timp. Hipotermia afectează animalele care sunt expuse pe perioade prelungite la temperaturi foarte scăzute și mai ales pe cele diabetice sau cu boli ale inimii.

Printre simptomele hipotermiei sunt: frisoane, slăbiciune, letargie, ritm cardiac scăzut, rigiditate a mușchilor și chiar incapacitatea de a răspunde la stimuli. Când temperatura corporală, verificată cu un termometru rectal, coboară la 27,8 grade Celsius, hipotermia este una severă.

Degerăturile sunt semnalate de o piele întărită în zona nasului, la picioare, urechi sau coadă, piele roșiatică, iar în situații severe, după câteva zile, se poate ajunge chiar la înnegrire și necrozare.

Atât la hipotermie, cât și la degerături, mai ales când afecțiunea devine severă, este necesară intervenția de urgență a medicului veterinari, pe lângă limitarea expunerii animalului la frig.

Este important să li se asigure animalelor locuri calde și protejate, mai ales pentru cele care stau afară. Poate fi de ajutor și încălțămintea pentru câini la plimbări, deoarece îi protejează de frig sau de substanțele toxice de pe jos. În cazul unor plimbări îndelungate este recomandat ca animalele de companie, în special cele mai puțin rezistente la frig, să poarte hăinuțe speciale. La fel de mult contează hrana adecvată, mai consistentă, dar și apa, pentru a împiedica deshidratarea. Limitați expunerea prelungită a animalelor la temperaturi scăzute, la ger”, menționează medicul Beatrice Ilea.

Lipsa mișcării

Printre alte afecțiuni se mai numără și cele cauzate de activitatea mai scăzută și de schimbarea vremii, cum sunt și problemele articulare, care pot cauza inclusiv dureri mai mari în timpul iernii. Semnele apar atunci când animalul de companie întâmpină dificultăți la ridicarea după un pui de somn, lentoare în mișcări, lipsă de energie.

De asemenea, luarea în greutate, cauzată de activitatea redusă, dar și de alimente foarte bogate în calorii și supra-alimentare, duce la boli ale inimii, diabet, probleme respiratorii, dar și stări de anxietate și chiar depresie. Este important să respectați regimul de alimentație al micului companion pe care îl aveți și să facă mișcare.

Otrăvirea accidentală

Nu în ultimul rând, unul dintre pericolele neașteptate este cel de otrăvire, atât la câini, cât mai ales la pisici. Intoxicarea cu antigel se produce în special iarna atunci când este folosit des la mașini sau chiar de către cei care își pregătesc astfel țevile locuințelor pentru iarnă (cu toate că există și alte metode mai puțin nocive, precum izolarea țevilor sau aplicarea unor benzi speciale).

Sursa foto: Freepik

În multe cazuri animalele mai mici, care au intrat sub mașini sau au reușit să ajungă la anumite componente pe care a curs antigel, se otrăvesc atunci când ling antigelul. El poate părea atractiv pentru animale din cauza etilenglicolului din compoziția sa, care îi poate da un gust plăcut.

Printre simptomele acestei otrăviri se numără: greață, vărsături, clătinare, convulsii și în cele din urmă comă. Iar în astfel de situații este necesară contactarea de urgență a medicului veterinar. Nu se dau alte medicamente, fără sfatul veterinarului, deoarece ele pot agrava.

Cum protejezi câinele sau pisica de otrăvirea cu antigel

Cea mai bună prevenire a otrăvirii animalului de companie este păstrarea tuturor substanțelor chimice de uz casnic în locuri ferite, dar și protejarea lăbuțelor animalului atunci când este scos la plimbare și curățarea lor la intrarea în casă. O recomandare este și curățarea petelor lăsate de astfel de substanțe, din zona mașinii, atât pentru protejarea propriului animal, cât și ale altora care pot ajunge acolo, de exemplu în cazul unei parcări publice.

De asemenea, sarea care intră în compoziția materialului antiderapant, împrăștiată pe străzi iarna, poate fi toxică dacă este înghițită. Ea poate să afecteze și lăbuțele, provocând tăieturi, iritații sau fisuri, răni deschise până la sângerare.

Cu toate că multe dintre aceste probleme medicale pot fi prevenite, în România, de multe ori nu sunt luate la timp măsurile necesare, iar oamenii ajung cu micul lor prieten la medic atunci când problema se agravează.

Consultați medicul veterinar pentru a preveni sau trata eventualele probleme. Prin prevenție și îngrijire adecvată, iubire și responsabilitate, animalele pot trece cu bine peste iarnă și pot avea o calitate a vieții mult mai bună! Recomand îngrijirea animalelor străzii cu hrană și apă pe perioada iernii”, a mai declarat Beatrice Ilea.

Aceste probleme sunt cu atât mai grave pentru animalele mai puțin norocoase, care sunt abandonate pe străzi sau pur și simplu au apărut pe străzi din cauza lipsei sterilizărilor.

Surse: Pawlicy, Everypaw, Emergencyvet, American Kennel Club

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *