Petgadget-ul zilei: Căciuliță tricotată pentru pisici care măsoară activitatea cerebrală fără anestezie

sursa foto: Aliénor Delsart / Universitatea din Montréal sursa foto: Aliénor Delsart / Universitatea din Montréal

Cercetătorii veterinari au realizat cu succes scanarea creierului pisicilor aflate în stare de conștiență, marcând un pas important în studierea durerii cronice la animale. Echipa Universității din Montréal a creat căciulițe tricotate și personalizate, echipate cu electrozi pentru a înregistra activitatea cerebrală a felinelor cu osteoartrită, o afecțiune dureroasă.

De obicei, monitorizarea activității creierului la pisici implică sedarea acestora, un proces care poate fi stresant și incomod pentru animale. Acum, cercetătorii au reușit să evite sedarea, subliniind că acest studiu „deschide noi posibilități pentru investigarea durerii cronice a felinelor și modularea acesteia prin intervenții senzoriale”, potrivit Interesting Engineering.

Inovație pentru pisici: căciuliță tricotată care măsoară activitatea cerebrală fără anestezie

Diagnosticul durerii cronice, cum ar fi osteoartrita (OA), la pisici este dificil, în parte din cauza comportamentului acestora în timpul procedurilor de electroencefalografie (EEG). Osteoartrita provoacă durere cronică și sensibilitate crescută la atingere, iar atunci când pisicile treze sunt dotate cu electrozi pe cap pentru a măsura activitatea creierului, devin agitate și pot încerca să îndepărteze electrozii, ceea ce interferează cu înregistrările EEG. Pentru a rezolva această problemă, medicii veterinari sedau de obicei pisicile, însă acest lucru presupune un stres în plus.

În loc de sedarea animalelor, echipa condusă de Éric Troncy și Aude Castel a dezvoltat o metodă inovatoare folosind bonete croșetate care conțin electrozi de suprafață placate cu aur. Astfel, 10 pisici adulte cu osteoartrită au fost testate cu această metodă non-invazivă, iar cercetătorii au măsurat nivelurile de stres și durere prin stimuli aplicați prin electrozi.

Cercetătorii au încercat să alimenteze experimentul cu stimuli calmanti, precum lumini colorate (albastru, verde și roșu) și mirosuri plăcute (precum grapefruitul), pentru a reduce durerea pisicilor. Deși nu s-a stabilit încă dacă aceste stimulente reduc efectiv durerea pe termen lung, oamenii de știință consideră că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege impactul lor.

„Aceasta este prima demonstrație a utilizării EEG la pisici treze, cu electrozi de suprafață care înregistrează activitatea creierului în timp ce sunt expuse la stimuli senzoriali”, au declarat cercetătorii în studiul lor.

Oamenii de știință au învățat să croșeteze de pe Youtube

Cercetătorii au apelat chiar la un tutorial de pe YouTube pentru a învăța cum să croșeteze pălării pentru pisici. Folosindu-se de ajutorul studenților absolvenți, aceștia au creat bonete care ascundeau electrozii, astfel încât pisicile să nu poată să le scoată. Fiecare pisică a fost plasată într-un spațiu confortabil și controlat, unde au avut parte de lumină redusă, temperatură optimă și paturi moi.

Chiar și cu EEG-ul încorporat în bonete, o pisică a reușit să îndepărteze echipamentul, iar alta a adormit profund în timpul testului. Dar specialiștii speră să dezvolte în continuare tehnologia pentru a îmbunătăți acuratețea și fiabilitatea testelor.

Rezultatele preliminare ale cercetării au fost prezentate de coautorul Aliénor Delsart la Societatea Regală de Medicină din Londra, iar descoperirile complete au fost publicate în Journal of Neuroscience Methods.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Aliénor Delsart / Universitatea din Montréal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *