Pisicile înțeleg mai multe decât credem: Studiu surprinzător despre limbajul felinelor

pisica2 Sursa foto: Pixabay / petfoto

Chiar dacă pisica ta nu ți-a învățat limba, cel mai probabil îți prinde cuvintele. Fără nicio pregătire specială, aceste animale – la fel ca bebelușii– par să dobândească abilități de bază ale limbajului uman doar ascultându-ne. De fapt, pisicile învață să asocieze imagini cu cuvinte chiar mai repede decât bebelușii, conform unui studiu publicat luna aceasta în Scientific Reports. Asta înseamnă că, în ciuda aparențelor, prietenii noștri blănoși neîncrezători chiar ar putea să fie atenți la ceea ce spunem, notează Science.

Pisicile au o istorie lungă alături de noi – de aproximativ 10.000 de ani, potrivit lui Brittany Florkiewicz, psiholog evoluționist la Lyon College, care nu a fost implicată în acest studiu. „Deci are sens că ele pot învăța astfel de asocieri.”

În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit multe despre modul în care pisicile răspund la limbajul uman. În 2019, o echipă din Tokyo a demonstrat că pisicile „își cunosc” numele, răspunzând la acesta prin mișcări specifice ale capului și urechilor. În 2022, unii dintre aceiași cercetători au arătat că pisicile pot „asocia” fotografiile membrilor familiei lor (oameni și alte pisici) cu numele acestora.

„Am fost foarte surprinsă, deoarece asta însemna că pisicile pot capta fragmente din conversațiile umane și pot înțelege cuvinte fără un antrenament special bazat pe recompense”, spune Saho Takagi, specialist în științe cognitive comparative la Universitatea Azabu și membră a studiului din 2022. Aceasta s-a întrebat: „Sunt pisicile programate biologic să învețe limbajul uman?”

Pentru a afla, Takagi și câțiva foști colegi au testat 31 de pisici adulte – dintre care 23 erau disponibile pentru adopție în cafenele pentru pisici – folosind un test de asociere a cuvintelor, similar cu cel folosit pentru bebeluși. Cercetătorii au pus fiecare pisică în fața unui laptop și le-au arătat două animații de câte nouă secunde, în timp ce pe fundal se auzea vocea îngrijitorului spunând un cuvânt inventat de patru ori. De exemplu, pisicile au auzit cuvântul „keraru” în timp ce pe ecran apărea un unicorn albastru-alb care creștea și se micșora, sau „parumo” în timp ce un soare roșu desenat animat făcea același lucru. Pisicile au urmărit aceste secvențe până s-au plictisit – lucru semnalat prin scăderea cu 50% a contactului vizual cu ecranul.

Apoi, cercetătorii le-au oferit pisicilor o pauză scurtă și au repetat animațiile. De această dată, însă, au făcut o schimbare: la jumătate dintre secvențe, sunetul asociat era greșit – „keraru” pentru soare și „parumo” pentru unicorn.

Confuze vizibil, pisicile s-au uitat în medie cu 33% mai mult timp la ecran atunci când au auzit asocierea greșită – un semn că învățaseră corect legătura inițială dintre cuvinte și imagini, spune Takagi. „Unele pisici chiar s-au uitat fix la ecran cu pupilele dilatate în timpul testului cu schimbările, ceea ce a fost adorabil”, adaugă ea.

Surprinzător, majoritatea pisicilor au învățat aceste asocieri în doar două lecții de câte nouă secunde. Prin comparație, bebelușii de 14 luni au nevoie, de obicei, de patru lecții de câte 15 secunde pentru a învăța aceleași tipuri de conexiuni – și aud fiecare cuvânt de șapte ori pe lecție, nu doar de patru ori. „Pisicile sunt mai atente la ceea ce spunem în viața de zi cu zi – și încearcă să ne înțeleagă – mai mult decât realizăm”, spune Takagi.

Totuși, aceste rezultate nu înseamnă neapărat că bebelușii învață cuvintele mai lent decât pisicile, afirmă Janet Werker, psiholog la Universitatea British Columbia. Deși testul pentru pisici s-a bazat pe unul pe care ea și colegii săi l-au creat în anii ’90 pentru bebeluși, există diferențe semnificative între metode. De exemplu, în studiul lui Takagi, pisicile au auzit cuvinte de trei silabe rostite într-un mod exagerat de îngrijitorii lor, în timp ce bebelușii au ascultat cuvinte de o silabă, spuse cu intonații variate, de o voce necunoscută.

Datele nu permit nici o comparație directă cu învățarea cuvintelor la câini, spune Shany Dror, cercetătoare în cogniție la Universitatea din Viena, care nu a fost implicată în studiu. Proprietarii de câini raportează că animalele lor știu, în medie, 89 de cuvinte, iar studiile lui Dror arată că „câinii înzestrați lingvistic” pot învăța până la 12 cuvinte noi pe săptămână și își pot aminti de ele timp de cel puțin doi ani. Totuși, aceste descoperiri provin din contexte științifice diferite, cum ar fi sondajele realizate printre proprietari, unde câinii trebuie să aducă obiecte la cerere – lucru pe care pisicile rareori îl fac.

Un aspect esențial este că pisicile par să învețe aceste asocieri de cuvinte fără niciun fel de antrenament sau promisiune clară de recompensă – exact în același mod în care bebelușii învață limbajul, spune Takagi.

Pentru Dror, însă, comparațiile cu alte specii nu sunt atât de importante. „Ceea ce contează cu adevărat este faptul că pisicile sunt capabile să facă acest lucru”, spune ea. „Și pentru mine, asta e partea cea mai fascinantă.”

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Pixabay / petfoto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *