Pisicile sălbăticite reprezintă o amenințare majoră pentru animalele indigene din Australia, potrivit unui nou studiu / Felinele au provocat mai multe decese în rândul animalelor indigene decât oricare alt prădător sălbatic

pisici-salbaticite Sursa foto: Freepik / wirestock

Testele ADN au confirmat că pisicile sălbăticite sunt principalii prădători responsabili cu uciderea animalelor sălbatice indigene care au fost reintroduse în zone de conservare a naturii din Australia, potrivit unui nou studiu, informează Xinhua, transmite Agerpres.

Acest studiu, publicat recent în revista „Australian Mammalogy” de cercetători de la Universitatea New South Wales (UNSW) din Sydney, subliniază că pisicile fără stăpân au provocat mai multe decese în rândul animalelor indigene decât oricare alt prădător sălbatic din Australia, contribuind semnificativ la extincția unor mamifere.

Impactul acestor prădători felini asupra viețuitoarelor native este probabil mai mare decât s-a estimat până acum, au declarat oamenii de știință australieni.

Katherine Moseby, coautoare a studiului, a explicat că identificarea cauzei exacte a deceselor înregistrate în rândul speciilor reintroduse în natură a reprezentat întotdeauna o provocare. Dovezile din teren, precum urmele pașilor animalelor sau urmele cauzate de mușcături, au dus adeseori la presupuneri, însă testele ADN au furnizat confirmări mult mai demne de încredere.

Citește și: Conservarea bazată pe compasiune: Dezbatere aprinsă în Australia între cercetători, conservaționiști și cei care doresc ca animalele considerate invazive, precum pisicile și caprele, să fie și ele protejate

Studiul s-a concentrat pe două zone de conservare din sudul Australiei, unde au fost reintroduse specii indigene, cum ar fi oposumul-cu-coadă-de-perie, quoll-ul vestic, marele-iepure-marsupial și bettongul. Dintre cele 389 de animale eliberate în natură, cercetătorii au confirmat că 74 au fost ucise de pisici, iar 96% din acele decese au fost confirmate prin intermediul analizelor ADN.

Cercetarea a descoperit că dovezile din teren, analizate singure, nu au fost un indicator de mare încredere în ceea ce privește comportamentul prădător al pisicilor sălbăticite. În schimb, testele ADN și rezultatele necropsiilor au fost esențiale pentru identificarea cu acuratețe a cauzelor acelor decese. Deși testele ADN au subestimat uneori numărul deceselor cauzate de pisicile sălbăticite din cauza degradării rapide a ADN-ului în mediul sălbatic, ele au dezvăluit totuși un bilanț mult mai mare al victimelor în rândul animalelor sălbatice decât s-a crezut inițial.

În pofida acestor descoperiri, cercetătorii au avertizat că ținerea sub control a pisicilor sălbăticite rămâne o provocare majoră. Katherine Moseby i-a îndemnat pe specialiștii în conservarea naturii să adopte testele ADN și necropsiile în cadrul programelor de reintroducere a unor specii în natură pentru a evalua cu un grad mai mare de acuratețe fenomenul prădător și pentru a promova campanii mai agresive ce vizează controlul pisicilor fără stăpân.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Freepik / wirestock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *