Pisicile sunt mult mai inteligente decât am crezut. Ce teste le-au demonstrat abilitățile de geniu – studiu

Camelia Petrescu 11 ianuarie 1 comentarii 6122 vizualizări
sursa foto: Freepik sursa foto: Freepik

Un grup de cercetători japonezi a realizat un studiu care sugerează că pisicile ar putea fi mai inteligente decât bebelușii. Potrivit acestora, felinele învață cuvinte mai rapid și pot asocia fețele oamenilor cu numele lor, ceea ce le face mai agile din punct de vedere cognitiv decât copiii de 14 luni, transmite Daily Mail.

Pisicile sunt mai deștepte decât bebelușii

Aceste teste sunt folosite de obicei pentru a evalua dezvoltarea cognitivă a bebelușilor, dar cercetătorii se întreabă: pot pisicile să facă legătura între imagini și cuvinte, la fel ca un copil?

În studiul realizat de Universitatea Abazu din Japonia, 31 de pisici au fost implicate în teste de asociere a cuvintelor folosite frecvent în conversațiile zilnice. Conform cercetătorilor, pisicile au dovedit o abilitate surprinzătoare de a recunoaște cuvintele mult mai rapid decât ar face-o un copil de 14 luni.

Lucy Hoile, expert în comportamentele feline, subliniază faptul că pisicile învață repede și sunt capabile să adopte atât comportamente bune, cât și rele. De asemenea, ea consideră că studiile sunt valoroase pentru înțelegerea felinelor.

Elliot Pavelin, reprezentant al unei cafenele pentru pisici, este de acord că felinele sunt mai inteligente decât bebelușii, având capacitatea de a-și exprima dorințele într-un mod clar. Printre cele mai deștepte rase de pisici sunt Abisiniana și Maine Coon.

Felinele au capacitatea de a rezolva probleme

Cercetările privind inteligența pisicilor domestice nu sunt foarte numeroase, însă studiile recente au demonstrat că pisicile au capacitatea de a rezolva probleme și se pot adapta ușor la schimbările de mediu. Aceste comportamente au fost observate într-un studiu faimos realizat de Edward Thorndike în 1898, care a demonstrat că felinele pot învăța din încercări și erori pentru a rezolva sarcini complexe, precum deschiderea unei uși.

De asemenea, alte cercetări au evidențiat memoria pisicilor, care este esențială pentru înțelegerea comportamentului lor. Acestea își amintesc unde au ascuns hrana și înțeleg conceptul de obiecte, un fapt pe care copiii îl învață între 4 și 10 luni.

Totuși, Jennifer Vonk, profesor de psihologie la Universitatea Oakland din Michigan, avertizează că nu are sens să comparăm inteligența pisicilor cu cea a oamenilor, deoarece cele două specii au evoluat în moduri foarte diferite și au abilități distincte. Felinele, spre exemplu, sunt mult mai eficiente în abilități precum vânătoarea și identificarea mirosurilor, abilități care nu sunt la fel de importante în dezvoltarea umană, notează Live Science.

Vonk subliniază că pisicile nu au aceleași presiuni evolutive ca oamenii, care au fost nevoiți să dezvolte abilități precum construirea de unelte și limbajul. În schimb, animalele au evoluat pentru a se adapta mediului lor prin abilități fizice și senzoriale, cum ar fi coordonarea și mirosul. Prin urmare, compararea pisicilor cu bebelușii nu este relevantă, deoarece fiecare specie are un set de abilități care o ajută să supraviețuiască în mediul său natural.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Freepik

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *