Pisicile sunt creaturi fermecătoare, dar natura lor instinctuală poate face ca unele dintre comportamentele noastre să nu fie pe placul lor. Dacă vrei ca pisica ta să se simtă confortabilă și să îți îmbunătățești relația cu ea, trebuie să înțelegi ce nu îi place și să ajustezi anumite obiceiuri. Iată șapte lucruri pe care să le eviți, pentru a ajuta felinele să prospere în mediul lor, iar tu să devii un stăpân mai atent.
Pisica ta vrea să încetezi să faci aceste șapte lucruri
Pui toate jucăriile într-un singur loc
Pisicile sunt vânători prin natura lor, iar prada lor nu se află niciodată într-un singur loc. Dacă le aduni toate jucăriile într-un singur coș, acest lucru nu imită comportamentul natural al pisicii, care își vânează prada în diverse locuri și medii. În natură, prada se ascunde în gropi, sub pietre sau în copaci, iar pisicile trebuie să caute și să își folosească instinctele de vânătoare.
Pentru a le stimula comportamentul natural, oferă-le jucării variate și ascunde-le prin casă. În felul acesta o ajuți să fie activă și să nu se plictisească, scrie Moderncat.
Mânuiești jucăria în fața pisicii
Atunci când ții jucăria pisicii în mână, nu o mișca prea mult în fața ei. În sălbăticie, prada nu se apropie de pisică, ci fuge sau se ascunde. Așadar, este important să miști jucăria într-un mod care imită comportamentul natural al pradei, adică să o faci să „fugă” de pisică. Poți ascunde jucăria în spatele mobilierului sau în locuri greu accesibile pentru pisică, pentru a-i stimula instinctul de vânătoare și pentru a o face să simtă adrenalina vânătorii. cesta va deveni un joc mult mai interesant pentru pisica ta, deoarece îi va activa instinctele și îi va oferi o experiență mai captivantă.
Te aștepți ca pisica să te asculte
Pisicile nu sunt câini și nu trebuie să le tratezi ca atare. În timp ce câinii sunt înclinați să asculte și să urmeze comenzile pentru a se integra în „haita” familiei, pisicile au o natură mult mai independentă. Ele nu sunt motivate să „asculte” la fel de mult ca un câine, iar acest comportament nu este un semn de neascultare.
Nu îi oferi suficientă atenție
Deși felinele par sălbatice, ele au mare nevoie de interacțiune socială. Își vor freca capul de alte pisici sau chiar de oameni, se vor juca și se vor lupta. Mângâierea, perierea și joacă sunt toate modalități prin care îi arăți pisicii iubire și atenție. De asemenea, chiar și petrecerea timpului împreună în cameră, fără a face nimic special, ajută la crearea unei legături strânse. Pisicile apreciază aceste momente de conexiune.
Ești prea protectoare cu pisica ta
Totuși, nu exagera cu atenția. Pisicile sunt mai autonome decât câinii și, uneori, preferă să aibă control asupra situației. Dacă îți forțezi pisica să primească atenție atunci când nu dorește, devine iritată sau chiar anxioasă. Este important să-i înțelegi semnalele și să o respecți atunci când vrea să fie lăsată în pace.
În cazul în care pisica nu vrea să fie mângâiată, nu o obliga. În schimb, încearcă să te joci cu ea cu o baghetă, oferindu-i o metodă de interacțiune mai puțin invazivă.
O cerți
Nu pedepsi niciodată pisica pentru comportamentele sale. Pisicile nu răspund bine la disciplină sau mustrări și este posibil să nu înțeleagă legătura dintre comportament și pedeapsă. Acest lucru duce la stres și frustrare, iar pisica poate învăța să evite interacțiunile cu tine, devenind mai retrasă și mai temătoare. Încearcă să o redirecționezi spre un comportament mai potrivit prin recompense sau prin distragerea atenției.
O hrănești haotic
Pentru ca pisica să fie fericită și sănătoasă, trebuie să o hrănești la intervale regulate, nu doar de două ori pe zi. Dacă o lași mult timp fără mâncare, îi creezi anxietate și favorizezi comportamente agresive.
Pisicile preferă să mănânce pe tot parcursul zilei, iar un hrănitor automat ajută la menținerea unui program regulat. Astfel, pisica va fi mai calmă și mai puțin predispusă la comportamente problematice.