Ce îți transmite câinele tău atunci când îți aduce jucării fără să-i ceri asta prin comanda „aport”? Simptomele stresului la câini

Un câine se joacă cu o jucărie pe canapeaua din casă. Sursa foto: Pexels

Câinele, cel mai bun prieten al omului. Mereu pus pe joacă și întotdeauna atent la nevoile stăpânului: când acesta are nevoie de afecțiune, câinele îl cheamă la joacă, însă, poate că acest comportament este perfect normal pentru posesorii de câini și de-a lungul timpului încep să interpreteze anumite acțiuni drept banale.

Câinele tău îți aduce jucării de fiecare dată când ajungi acasă, iar pentru tine este o bucurie că prietenul tău blănos este fericit și se simte bine cu tine. Totuși, este posibil ca animalul tău de companie să-ți transmită mai mult decât atât?

Într-un interviu pentru PetBook, dresorul de câini Torsten Bencke – care lucrează de peste 20 de ani cu câini – enumeră câteva motive pentru care animalul tău de companie îți aduce jucării de fiecare dată când te vede.

1. Semn de afecțiune

Câinii sunt adevărate „făbricuțe” de fericire. Câinii nu te lasă niciodată să fii trist și sunt mereu lângă tine atunci când ai nevoie. Așa că dacă îți aduc jucării sau diverse lucruri înseamnă că încearcă să-și exprime afecțiunea față de tine.

„Când un câine îți aduce diverse obiecte, acest comportament reprezintă un semn de bucurie și solidaritate: cele mai valoroase lucruri sunt împărtășite cu stăpânul”, spune Bencke.

Câinii, prin natura lor, sunt ființe sociale, spre deosebire de pisici care se bucură atunci când au momente de singurătate. Câinii se întristează atunci când stăpânul pleacă de acasă și le este natural ca atunci când își revăd omul preferat să-i arate afecțiune și apreciere.

2. Instinctul de a răspunde la „aport”

Câinii au predispoziția de a aduce stăpânului obiectele „pierdute” sau „rătăcite” prin casă, chiar dacă acestea nu au fost aruncate recent cu scopul de a fi întoarse către stăpân.

Asta pentru că majoritatea câinilor provin din rase de vânătoare, așadar aceștia își urmează instictul de vânătoare și de recuperare a vânatului, char dacă vânatul este uneori o simplă jucărie de pluș.

3. Este câinele stresat și vrea să-ți transmită acest lucru?

Depinde ce înțelegem noi, oamenii, prin stres – explică dresorul de câini Torsten Bencke.

„Ideea că stresul este atât de negativ vine din semnificația pe care i-o atribuim noi, oamenii. Un câine care are o sarcină — să caute și să aducă un obiect — trăiește un stres benefic. Primește o misiune pe care vrea să o îndeplinească și care îl provoacă mental”, explică Bencke.

Cum recunoști un câine care este stresat?

Simptomele care indică stresul la câini sunt următoarele:

  • Gâfâie fără să facă efort;
  • Cască, dar fără să fie cu adevărat obosit;
  • Își linge botul excesiv;
  • Își poartă coada strânsă – ca în cunoscuta expresie „cu coada între picioare”;
  • Stă într-o poziție ghemuită.

Dacă observi aceste comportamente la câinele tău, ar trebui să mergi să discuți cu un medic veterinar pentru a te asigura că interpretezi corect semnele și ai în vedere toți factorii care ar putea cauza aceste gesturi.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *