Studiu: Clipitul lent te ajută să creezi o legătură mai strânsă cu pisica ta

pisica clipit Sursa foto: Pixabay

Dacă ai simțit vreodată că tu și pisica ta aveți un limbaj secret, s-ar putea să ai dreptate. O echipă de psihologi de la Universitățile din Sussex și Portsmouth a descoperit cheia pentru a crea o legătură mai strânsă cu pisicile.

Un nou studiu, „Rolul mișcărilor de îngustare a ochilor în comunicarea dintre pisici și oameni”, publicat online în revista Scientific Reports din cadrul Nature, a demonstrat pentru prima dată că este posibil să creezi o legătură cu o pisică folosind o tehnică de apropiere a pleoapelor. Această acțiune din partea oamenilor generează un gest cunoscut popular drept „zâmbetul pisicii” – așa-numitul „clipit lent” (care nu trebuie confundat cu un simplu clipit dintr-un ochi) – și pare să facă omul mai atractiv în ochii pisicii. Clipitul lent la pisici are unele paralele cu zâmbetul autentic la oameni (zâmbetul Duchenne), precum și cu mișcări similare observate în situații pozitive la alte specii, notează kinship.com.

Cum s-a desfășurat studiul

Echipa, condusă de Dr. Tasmin Humphrey și profesoara Karen McComb, specialiști în comportamentul animalelor, de la Universitatea din Sussex, a realizat două experimente. Primul experiment a arătat că pisicile sunt mai predispuse să clipescă lent către stăpânii lor după ce aceștia au clipit lent la rândul lor, comparativ cu situația în care nu există interacțiune.

Al doilea experiment, realizat de un cercetător din echipa de psihologie, și nu de stăpânul pisicii, a demonstrat că pisicile erau mai predispuse să se apropie de mâna întinsă a experimentatorului după ce acesta a clipit lent la ele, comparativ cu situația în care păstra o expresie neutră. Rezultatele studiului sugerează că această tehnică a clipitului lent poate oferi o formă de comunicare pozitivă între oameni și pisici.

Ce au descoperit cercetătorii

  • Pisicile au fost mai predispuse să răspundă cu un clipit lent atunci când stăpânii lor au inițiat acest gest.
  • Pisicile au clipit lent mai des și când un experimentator necunoscut le-a adresat acest gest, comparativ cu o expresie neutră.
  • Pisicile au preferat să se apropie de experimentator după ce acesta le-a clipit lent, față de momentul în care păstra o expresie neutră.

Opiniile experților

Prof. Karen McComb, de la Școala de Psihologie a Universității din Sussex, care a supervizat cercetarea, a declarat: „Ca cineva care studiază comportamentul animal și deține pisici, este grozav să pot demonstra că pisicile și oamenii pot comunica astfel. Mulți iubitori de pisici bănuiau deja acest lucru, iar acum avem dovezi științifice care confirmă această conexiune.” Aceasta mai spune că oricine poate încerca tehnica acasă: „Îngustează-ți ochii într-un zâmbet relaxat și apoi închide-i timp de câteva secunde. Vei observa că pisica îți răspunde în același mod și astfel poate începe o conversație între voi.”

Dr. Tasmin Humphrey, autoarea principală a studiului, adaugă: „Înțelegerea modalităților pozitive prin care pisicile și oamenii interacționează poate îmbunătăți percepția publicului asupra pisicilor, bunăstarea felinelor și ne poate oferi mai multe informații despre abilitățile lor sociale și cognitive.” Aceasta sugerează că rezultatele ar putea fi utile inclusiv în cabinetele veterinare și adăposturile pentru animale, pentru a evalua nivelul de confort și bunăstare al pisicilor.

Dr. Leanne Proops, de la Universitatea din Portsmouth, co-supervizoarea studiului, a concluzionat: „Nu este deloc ușor să studiezi comportamentul natural al pisicilor, așa că aceste rezultate oferă o perspectivă rară asupra comunicării dintre pisici și oameni.”

Cum au fost realizate experimentele

Primul experiment a inclus 21 de pisici din 14 gospodării diferite, având vârste cuprinse între 6 luni și 16 ani. Fiecare pisică a fost studiată în propria locuință, iar proprietarul a fost instruit să folosească tehnica clipitului lent.

Al doilea experiment a inclus alte 24 de pisici, cu vârste între 1 și 17 ani. În acest caz, cercetătorul (care era un străin pentru pisică) fie îi clipea lent, fie își păstra o expresie neutră, fără contact vizual direct. De asemenea, a fost testată preferința pisicii pentru apropierea de experimentator, care întindea o mână cu palma în sus.

Ambele experimente au fost înregistrate video pentru analiza comportamentului pisicilor.

Pisicile și psihologia

Deși psihologia felină nu a fost studiată la fel de mult ca cea canină, se știe deja că:

  • Pisicile pot atrage și manipula atenția umană prin torsul de solicitare.
  • Pot distinge numele lor de alte cuvinte, chiar și atunci când sunt strigate de străini.
  • Sunt sensibile la indiciile emoționale umane și pot veni să se frece de stăpân atunci când acesta se simte trist.

Acest studiu adaugă o nouă dimensiune fascinantă în înțelegerea comportamentului pisicilor și a legăturii speciale pe care o avem cu ele. Data viitoare când vrei să comunici mai bine cu pisica ta, încearcă clipitul lent – s-ar putea să fii surprins de răspunsul ei!

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *