Animalele de companie sunt adesea văzute ca necuvântătoare care însuflețesc casele și care ne aduc și nouă, oamenilor, bucurie atunci când ajungem acasă. Însă, te-ai gândit vreodată că atunci când vorbim despre câini vorbim și despre un impact asupra mediului înconjurător?
Un studiu publicat în revista Pacific Conservation Biology arată că patrupezii perturbă fauna sălbatică, poluând apele și contribuind la emisiile de carbon, adesea din cauza „neglijenței stăpânilor și lipsei de informare” a acestora.
Câinii atacă animale importante pentru fauna sălbatică
De exemplu, în Australia, câinii care sunt lăsați liberi și atacă pinguinii pitici din Tasmania contribuie la colapsul coloniilor, conform cercetărilor, scrie The Guardian.
În același timp, un studiu ce a avut la bază analiza animalelor aduse la clinicile veterinare pentru faună sălbatică din cadrul Australia Zoo arată că rata mortalității ar fi fost mai mare în urma atacurilor provocate de câini, pe locul doi situându-se accidentele rutiere.
Dacă privim cu atențiile spre studiile realizate de cercetorii americani, în Statele Unite ale Americii vulpile, cerbii și râșii sunt mai puțin activi sau evită complet zonele sălbatice unde sunt permise plimbările cu câinii.
Substanțele și hrana pentru câini contribuie la efectul negativ asupra mediului înconjurător
De asemenea, insecticidele din tratamentele pentru purici și căpușe ucid nevertebratele acvatice atunci când ajung în cursurile de apă. Iar excrementele câinilor pot avea impact asupra compoziției chimice a solului.
Conform unui studiu derulat în 2020, industria hranei pentru animale avea o amprentă de carbon echivalentă cu dublul suprafeței Marii Britanii.
Bill Bateman, autorul studiului, din cadrul Universității Curtin, a declarat că cercetarea nu are scopul de a critica animalele de companie sau câinii, ci de a trage un semnal de alarma în privința conștientizării impactului ecologic al celui mai bun prieten al omului aspra mediului înconjurător.
Cine poartă răspunderea: omul sau câinele?
„Până la un punct, le oferim câinilor un tratament preferențial pentru că sunt atât de importanți pentru noi, nu doar ca animale de lucru, ci și ca tovarăși”, a spus el, subliniind „beneficiile uriașe” pe care câinii le aduc sănătății mintale și fizice a stăpânilor lor. Bill Bateman a remarcat, de asemenea, rolul vital al câinilor în conservare, cum ar fi detectarea faunei sălbatice.
„Chiar dacă am subliniat aceste probleme cu câinii în mediile naturale, există și reversul, și anume că oamenii vor ieși în natură și se vor bucura cu adevărat de ea — și poate vor deveni mai protectivi față de mediu — pentru că e un loc în care se plimbă cu câinele lor”, a mai spus Bill Bateman.
Cercetătorii au atribuit amploarea impactului ecologic atât numărului imens de câini la nivel global, cât și „comportamentului neglijent sau lipsit de informare al proprietarilor de câini”.
O metodă simplă de a reduce impactul negativ este menținerea câinilor în lesă în zonele unde există restricții și păstrarea unei distanțe de siguranță față de păsările de țărm care cuibăresc sau se odihnesc, sugerează cercetătorii.
Sursa foto: Pexels