Peștii sunt ființe simpatice care servesc ca animăluțe de case de care să ne bucurăm ori de câte ori ne uităm la acvariu. Însă, dincolo de coloritul divers și de bucuria pe care ne-o produc atunci când îi admirăm – fie noi, fie pisicile noastre care privesc acvariile ca și când s-ar uita la serialul preferat – trebuie să știm că aceste ființe micuțe au nevoie de toată atenția noastră în ceea ce privește hrana, curățenia și sănătatea.
Peștii de acvariu pot întâmpina de-a lungul vieții lor diverse boli, la fel ca în cazul oamenilor sau altor animale de companie pe care le avem acasă. Cauzele variază: de la paraziți sau infecții bacteriene sau virale.
Ca să avem grijă de peștișorii noștri trebuie să știm să recunoaștem cele mai frecvente boli de care aceștia pot suferi pentru a lua măsurile potrivite la timpul potrivit.
1. Hidropizie infecțioasă
Hidropizia infecțioasă este o boală extrem de contagioasă, din ce în ce mai des întâlnită, mai ales la peștii ornamentali. Este cauzată de o infecție bacteriană ce duce la acumularea de lichid în cavitatea abdominală a peștelui.
Vom observa că abdomenul peștișorului și ochii lui încep să se inflameze. Odată ce apar aceste simptome, peștele devine din ce în ce mai limitat în mișcări și devine din ce în ce mai slăbit, scrie PetBook.
De asemenea, printre simptome se mai numără și:
- Piele inflamată și palidă;
- Branhii decolorate;
- Solzi ieșiți în afară sau care se desprind.
Dacă boala este recunoscută din timp, poate fi adesea tratată cu succes.
2. Infecție fungică ce duce la mucegai
Peștii pot mucegăi din cauza unei infecții fungice din familia Achyla sau Saprolegnia. Această infecție fungică este comună la pești și afectează exemplarele cu un sistem imunitar slăbit.
Simptomele mucegaiului la peși:
- În faza incipientă a bolii, peștelui îi apar pete albe pe ochi, pe aripioare și pe marginea curii sau în jurul nasului;
- În aceste zone se formează apoi depuneri asemănătoare vatei de bumbac.
- Boala afectează grav aripioarele peștelui făcând în timp ca acestea să se desprindă de corp.
3. Tuberculoza peștilor
Această boală îi vizează pe cei care au deja un sistem imunitar slăbit. Este cauzată de o infecție cu microbacterii care apar în mod natural în acvariu.
E mai greu de identificat, pentru că peștii infectați nu prezintă întotdeauna simptome. Boala poate evolua lent sau poate fi una galopantă.
Iată unele dintre simptome:
- Ochi proeminenți;
- Piele decolorată;
- Solzi modificați.
4. Intoxicație cu amoniac sau nitrat
Intoxicația cu amoniac sau nitrat este cauzată de o cantitate prea mare de hrană sau de hrană de proastă calitate.
O cantitate prea mare de hrană duce la acumularea de substanțe toxice în acvariu, cum ar fi amoniacul sau nitrații, iar acest lucru poate cauza intoxicația peștilor.
Simptome:
- Dificultăți de respirație;
- Peștii devin palizi;
- Peștii încearcă să iasă la sufrața apei pentru a putea respira.
5. Boala petelor albe
Boala petelor albe este o boală infecțioasă cauzată de un parazit unicelular denumit științific Ichthyophthirius multifiliis. Acesta pătrunde în mucoasa peștelui și provoacă pete albe care ies în relief pe pielea acestuia.
Sursa foto: Pexels