Tot mai mulți proprietari din Japonia optează pentru funeralii elaborate, pe măsură ce animalele de companie devin parte din familie

funeralii mormant doliu moarte Sursa foto: Freepik

Tot mai mulți proprietari din Japonia organizează funeralii propriu-zise atunci când își pierd câinele, pisica sau alt animal de companie îndrăgit. Ceremoniile pot fi oficiate de preoți budiști care citesc sutre, iar slujbele comemorative pot avea loc ulterior pentru a marca repere religioase în viața de apoi a animalului, notează The Japan News.

Pentru unii, a jeli un animal de companie ca pe un membru al familiei poate oferi un sentiment de încheiere a unui capitol.

O angajată din Tokyo a organizat o ceremonie funerară pentru câinele său, un Labrador Retriever în vârstă de 16 ani, în sala ceremonială a templului Kannoji din cartierul Setagaya, Tokyo, pe 1 februarie.

Flori luminoase și o fotografie a câinelui au fost așezate pe un altar budist, iar un sicriu din lemn de salcie a fost plasat în fața altarului. În timp ce un preot a citit sutrele, cei șase participanți la funeralii și-au unit mâinile în rugăciune. Femeia a fost însoțită de soțul ei, de cei doi copii ai cuplului, acum studenți, de mama sa și de sora mai mică. Mama și sora ei avuseseră grijă de câine de multe ori.

Aceștia au pus mâncarea preferată a câinelui în fața unui incinerator din sala ceremonială și și-au luat adio. După incinerare, au adunat oasele câinelui și le-au pus într-o urnă, procesul fiind aproape identic cu cel al unei înmormântări umane.

„Câinele a fost un membru important al familiei mele, care a trăit alături de mine încă de la naștere”, a spus femeia. „Am fost profund îndurerată, dar am reușit să-mi iau rămas-bun de la el așa cum ai face cu un om.”

Ea a folosit un plan funerar oferit de Setagaya Pet Saijo, o companie din Tokyo specializată în servicii de incinerare pentru animale de companie. În cadrul acestui plan, are loc o ceremonie funerară, animalul este incinerat individual, iar proprietarii pot recupera oasele.

Acest plan atrage tot mai mulți clienți în fiecare an, compania oferind acest serviciu de 50 până la 60 de ori pe lună. Costurile sunt de aproximativ 60.000 de yeni (aprox. 1.800 RON) pentru un animal care cântărește între 1 și 5 kilograme și de aproximativ 80.000 de yeni (aprox. 2.400 RON) pentru unul de 25-30 de kilograme.

Dacă un proprietar dorește doar incinerarea animalului, compania oferă și incinerare colectivă, unde mai multe animale sunt incinerate împreună. Totuși, un număr tot mai mare de oameni aleg să organizeze o ceremonie funerară individuală, astfel încât să poată recupera oasele.

Servicii post-funerare

Serviciile religioase pentru animalele de companie nu se termină odată cu înmormântarea. Există și slujbe pentru a marca anumite momente semnificative.

Pe 8 februarie, templul Kannoji a organizat unul dintre serviciile memoriale comune pe care le desfășoară în fiecare lună, iar aproximativ 30 de persoane au participat. Cei care și-au pierdut un animal de companie participă deseori la aceste servicii la date importante, cum ar fi a 49-a zi după deces – considerată o dată crucială pentru sufletele plecate în credința budistă – și aniversarea de un an de la moarte.

În cadrul slujbelor memoriale, urnele cu rămășițele sunt plasate pe altar, alături de fotografii ale animalelor și de plăcuțe funerare din lemn numite „sotoba”, pe care numele complet al animalului este scris cu cerneală. Trei preoți budiști citesc numele animalelor, numele familiilor care le-au deținut și datele deceselor, apoi recită sutre, iar participanții oferă tămâie.

Un bărbat de 61 de ani, care a participat la slujba de comemorare a câinelui său la 49 de zile de la moarte, a îngropat rămășițele în cimitirul templului.

„A fost o despărțire bruscă, dar cred că această slujbă memorială îmi oferă un sentiment de încheiere”, a spus el. „Deoarece și alți câini, care erau prietenii de plimbare ai câinelui meu, sunt înmormântați în același loc, nu cred că se va simți singur.”

„Astăzi, majoritatea câinilor și pisicilor sunt ținuți în interior, iar mulți oameni îi consideră membri ai familiei, la fel ca pe propriii copii”, a spus un reprezentant al Japan Pet Ceremony, compania care administrează Setagaya Pet Saijo. „În ultimul deceniu, relația dintre proprietari și animalele de companie a devenit mult mai profundă.”

Pierderea unui animal de companie

Aproximativ 40% dintre proprietarii de animale de companie cu vârste cuprinse între 20 și 69 de ani au experimentat suferință după moartea animalului lor, conform unui sondaj realizat de Suncelmo Co., o companie din Tokyo care oferă și servicii funerare pentru animale. Sondajul a fost efectuat în 2023 și a inclus 391 de proprietari de animale de companie din Japonia.

Întrebați cum ar putea depăși durerea, aproximativ 30% dintre respondenți au spus că organizarea unei înmormântări i-ar ajuta să nu aibă regrete.

Hidenori Ukai, jurnalist și preot budist la un templu, care a scris o carte despre înmormântările pentru animale de companie, a remarcat că, în timp ce ceremoniile funerare pentru oameni au devenit tot mai simple, cele pentru animale au devenit mai elaborate. Uneori, proprietarii sunt însoțiți de prietenii cu care își plimbau animalele, iar mai multe persoane se adună pentru a-și lua rămas-bun de la ele.

„Pe măsură ce proprietarii petrec mai mult timp cu animalele lor de companie și împart mai multe spații cu ele, distanța psihologică dintre ei se micșorează”, a spus Ukai. „Aceasta a dus la ceremonii funerare mai atente pentru animale.”

Heiankaku, o companie din prefectura Aichi, care oferă servicii pentru ceremonii umane – inclusiv nunți și înmormântări – a deschis în mai anul trecut o sală funerară exclusiv pentru animale în Ichinomiya.

Un ritual desfășurat în această sală, numit „yukan”, în care corpul animalului decedat este șters și curățat cu grijă, a devenit foarte apreciat. După ritual, corpul este incinerat în sala funerară, care are și un osuar și un mausoleu.

„Japonezii au ținut ritualuri religioase pentru obiecte naturale și animale încă din cele mai vechi timpuri”, a spus Midori Kotani, lector la Rikkyo Second Stage College, expertă în concepțiile despre viață și moarte. „Astăzi, mulți oameni experimentează suferință după pierderea unui animal de companie. Pe măsură ce tot mai mulți își doresc să își înmormânteze animalele cu grijă, cererea pentru servicii funerare va continua să crească.”

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *