Los Angeles Project, un startup fondat de biohackerul Josie Zayner și antreprenorul în biotehnologie Cathy Tie, își propune să creeze genetic animale de companie precum iepuri care strălucesc în întuneric, pisici hipoalergenice și chiar unicorni, transmite Wired.
Zayner, cunoscută pentru autoexperimentarea cu instrumente de editare a genelor, precum Crispr, consideră modificarea genetică drept o „prerogativă morală” pentru oameni de a îmbunătăți animalele. Proiectul, cofondat cu Tie, urmărește să creeze animale de companie „mai complexe și mai interesante” prin utilizarea unor tehnici precum Crispr și REMI (integrare mediată de enzime de restricție) pentru a modifica embrionii de animale.
„Personal, sunt foarte interesată de unicorni”, spune Tie. Este o sarcină dificilă, care ar necesita înțelegerea geneticii care stă la baza cornului răsucit al narvalului, apoi găsirea modalității de a-l transfera mai întâi într-un animal mic, înainte de a-l implementa într-un cal. „Ideile mari necesită mult timp pentru a fi realizate, iar ca societate, trebuie să evoluăm pentru a răspunde nevoilor pieței, dar și să înțelegem cu adevărat viziunea pe termen lung a tehnologiei pe care o construim”, adaugă ea.
Proiectul a început recent să creeze iepuri luminoși prin adăugarea genei proteinei fluorescente verzi (GFP) la embrioni, cu planuri de a transfera în curând acești embrioni la iepuri femele. Aceasta face parte dintr-un plan mai amplu de introducere pe piață a animalelor de companie modificate genetic, Zayner menționând că sectorul animalelor de companie este „subevaluat”. Cu toate acestea, ambițiile proiectului merg dincolo de strălucirea animalelor. Echipa își propune să creeze pisici hipoalergenice și chiar creaturi mitice, precum unicornii, care necesită o editare genetică complexă a mai multor trăsături.
Deși ideea animalelor de companie modificate genetic ridică probleme de ordin etic, Zayner și Tie subliniază că sunt dedicate practicilor etice. Ele susțin că niciun animal nu este ucis în experimentele lor. De asemenea, ele intenționează să se asigure că animalele de companie modificate sunt sterilizate pentru a preveni reproducerea. Bioeticienii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile implicate de folosirea Crispr, care poate provoca modificări genetice neintenționate, dar compania insistă că este atentă la bunăstarea animalelor.
Viitorul proiectului va depinde însă de acceptarea consumatorilor și de reglementări.
Reclama mascata pentru transgenderi întâmplător antreprenori