Sebastian Trenka, din localitatea timișeană Ciacova, a reprezentat România la Campionatul Mondial de Dresaj organizat de Federația Chinologică Internațională, pentru toate rasele, desfășurat în Croația, la Vinkovci. Este cea mai populară competiție dintre campionatele pentru câini, la care s-au calificat 160 de echipe din aproape 40 de țări.
Sebastian Trenka a participat în competiție cu câinele său, Padme, din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, și a ocupat în final locul 45.
„Cred că ne-am clasat foarte bine. Întotdeauna când vii din partea unei țări mici, trebuie să muncești de zece ori mai mult decât alții. Din România am fost singurul reprezentant. Au fost trei probe la această competiție: urmă, disciplină și pază, iar la final am obținut 255 de puncte, calificativul bun”, a declarat Sebastian Trenka, care are o experiență de peste 20 de ani în dresaj canin și în rezolvarea problemelor de comportament.
Experiența de la Vinkovci a fost deosebită pentru Trenka, fiind vorba despre o organizare de excepție.
„Vinkovci e un oraș foarte frumos, ne-a plăcut foarte mult, mâncarea este foarte ieftină și foarte bună. Fiind un eveniment foarte mare, în Vinkovci nu am mai găsit loc de cazare, așa că am stat la Vukovar, la 30 de kilometri distanță, un oraș care a trebuit reconstruit după războiul din fosta Iugoslavie. Superb locul, lângă Dunăre, și oamenii foarte faini. Nu știu de ce, dar e mult mai ieftin decât la noi”, a adăugat Trenka.
„Prefer să ne retragem și să facem acest sport ca hobby în continuare”
A fost ultima competiție pentru Sebastian Trenka cu Padme, care are opt ani și va fi retrasă din concursuri.
„Având în vedere vârsta ei, Padme chiar s-a prezentat foarte bine la concurs. Acesta a fost ultimul ei concurs mondial. Ea cu siguranță mai vrea și mai poate, dar siguranța câinelui este cel mai important lucru. Cu toate că inima ei ar duce mai multe campionate mondiale, prefer să ne retragem și să facem acest sport ca hobby în continuare. Nu poți să oprești un câine care nu vrea să se oprească. Nu știu când voi mai ajunge la un Campionat Mondial. Eu țin doi câini în casă, ei sunt partenerii mei. O am pe mama lui Padme, care are 11 ani, cu care am fost în trecut la Campionate Mondiale, și pe Padme, care are opt ani. Și cred că ei doi sunt suficienți. Cu siguranță nu va mai veni al treilea câine”, a mai declarat Sebastian Trenka.
Un hobby costisitor
Pregătirea unui câine pentru cea mai importantă competiție la nivel internațional costă enorm, dar când vine vorba de pasiune, nimic nu mai contează.
„Știți cum e, unii își cumpără haine, alții mașini, noi ne antrenăm cu câinii. Asta ne face plăcere. Toate hobbyurile costă, inclusiv pescuitul! Iar eu consider că drumul e mai important. Să-mi facă plăcere călătoria cu câinele, Campionatul Mondial este cireașa de pe tort. Cu cât te clasezi mai sus acolo, cu atât mai bine. În acest sport, nu sunt premii în bani. Primești o cupă, o diplomă și, poate, un sac de mâncare. Cea mai mare recompensă a unei pasiuni este una emoțională, recunoștința pe care o primești din partea celorlalți”, a mai spus Sebastian Trenka.
“Nu e un câine pentru oricine”
Ciobănescul Belgian Malinois este una dintre cele mai populare rase în ziua de azi. Este utilizat în multe țări de către poliție și armată.
„E un câine foarte versatil. Nu este un câine pentru oricine. Necesită multă atenție, mult timp și este foarte devotat. Dacă nu i se oferă ceea ce are nevoie, poate deveni o pacoste pentru un începător. Poate deveni anxios și agresiv, are nevoie de multă mișcare, să-și consume energia fizică și psihică. Are instincte puternice, indiferent că e în poliție, că este câine de căutare, face sport sau este câine de zooterapie – dacă i se dă de lucru, este fericit. Când nu i se dă de lucru, face orice să capteze atenția. Am avut un caz, au venit la dresaj cu un ciobănesc belgian care a dat jos tot polistirenul de pe casă. E un câine excepțional în mâinile potrivite. Fiind un câine la modă, sunt foarte mulți ciobănești belgieni abandonați, pentru că au ajuns la oameni nepotriviți”, a concluzionat Sebastian Trenka.
Sebastian Trenka a pus pe picioare, în anul 2006, la Ciacova, la 40 de kilometri de Timișoara, proiectul Top Dog K9, care la acea vreme era singura firmă din Timiș cu activitate de dresaj canin.
Felicitări , la cat mai multe competiții și să fie sănătoase și Padme și mama ei!
Vă mulțumesc 🤩