Vrei un câine de rasă? 8 întrebări esențiale pe care să i le adresezi crescătorului de animale

Foto: Freepik Foto: Freepik

Alegerea unui cățel de rasă poate fi o călătorie mai lungă și începe cu identificarea unui crescător de încredere. Pentru a fi sigur că patrupedul este sănătos și bine crescut, este esențial să adresăm crescătorului câteva întrebări cheie, potrivit American Kennel Club.

Cum alegi un câine de rasă? Iată ce ar trebui să discuți cu crescătorul de animale

Adoptarea unui cățel este o decizie importantă, iar un crescător responsabil va facilita această tranziție, punând la dispoziție informațiile necesare. Adresează întrebările esențiale, evaluează seriozitatea crescătorului și nu te grăbi să iei decizia finală. Un profesionist dedicat nu îți va oferi doar un cățel, ci și un parteneriat de lungă durată, bazat pe grijă și angajament.

Iată care sunt întrebările pentru un crescător și de ce sunt importante:

Ce ar trebui să știu despre această rasă?

Fiecare rasă are particularități legate de dimensiune, temperament și nivel de energie. Întreabă crescătorul despre caracteristicile specifice rasei alese – de la comportament la cerințele de îngrijire și de mișcare. Solicită fotografii și informații despre părinți, pentru a-ți face o idee clară despre cum va arăta cățelul la maturitate și despre trăsăturile sale comportamentale.

Părinții puilor au fost testați pentru afecțiuni?

Sănătatea cățelului este strâns legată de sănătatea părinților săi. Întreabă crescătorul dacă a efectuat teste părinților, în funcție de afecțiunile specifice rasei. Un crescător responsabil investește în aceste investigații pentru a preveni boli ereditare, astfel încât cățelul să înceapă viața cu șanse maxime pentru sănătate.

Câtă experiență aveți cu această rasă?

Experiența crescătorului înseamnă cunoaștere aprofundată a rasei și a particularităților sale. Întreabă de câți ani se ocupă cu reproducerea acestei rase și dacă este implicat în organizații sau cluburi de profil. Aceste informații te vor ajuta să evaluezi cât de bine cunoaște crescătorul punctele forte și slabe ale rasei și, în egală măsură, cât de dedicat este.

Cum se face socializarea cățeilor?

Socializarea timpurie este esențială pentru dezvoltarea emoțională a cățelului. Întreabă crescătorul despre mediul în care sunt crescuți puii, dacă sunt obișnuiți cu oameni și alte animale și cum reacționează la diferite situații. Un cățel care socializează corect va fi mai puțin timid și mai adaptabil în noua sa casă.

Cățelul este la zi cu vaccinările și consultațiile veterinare?

Este important ca puii să fie examinați de medicul veterinar și să respecte schema de vaccinare. Întreabă crescătorul dacă a dus cățelul la veterinar și care este stadiul vaccinurilor, pentru a ști ce pași medicali mai sunt necesari. Astfel, vei aduce acasă un cățel protejat împotriva bolilor și vei avea istoricul său medical.

Există o garanție de sănătate sau un contract?

O garanție de sănătate și un contract formal te protejează în cazul unor eventuale probleme medicale neprevăzute. Verifică dacă crescătorul oferă o garanție și ce presupune. În plus, întreabă-l ce opțiuni ai în cazul în care nu mai poți avea grijă de cățel – un crescător responsabil va fi dispus să ia înapoi cățelul pentru a-i asigura un viitor potrivit.

Când pot lua cățelul acasă?

Nu te grăbi să iei cățelul prea devreme. Ideal, puii sunt adoptați între 8 și 12 săptămâni, perioadă în care învață comportamente esențiale de la mama lor și de la frații de cuib. Asigură-te că vorbești cu un crescător dispus să păstreze puii până la această vârstă, pentru o dezvoltare echilibrată și o mai bună adaptare.

Vă pot contacta și după adoptarea cățelului?

Un crescător dedicat va rămâne un sprijin și după ce cățelul ajunge în noua casă. Întreabă-l despre modalitățile de contact pentru a putea cere sfaturi în viitor. De cele mai multe ori, această persoană se transformă într-un partener valoros pentru tine și cățelul tău, oferind sfaturi pe tot parcursul vieții acestuia.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *