Pisicile și relația lor cu apa, explicată de experți în domeniu

pisica facand baie, pisica uda, pisica cu sampon Sursa foto: pexels.com

Pisicile urăsc apa, dar adoră peștele – și aceste două stereotipuri se contrazic reciproc. Deși ele se pot bucura de pește în timp ce stau la uscat, există indicii că pisicile sălbatice au fost dispuse să își ude labele pentru a prinde pește.

Această discrepanță este un indiciu că presupunerea că toate pisicile urăsc apa este o greșeală, spune Wailani Sung, specialist în comportamentul animalelor, pentru scientificamerican.com

„Cred că atunci când generalizăm astfel, facem un deserviciu animalelor”, spune ea. ”Unor pisici le place apa, altora pisici nu.”

Ele nu sunt atât de diferite de câini, spune Carlo Siracusa, un specialist în comportamentul animalelor de la Universitatea din Pennsylvania. „Tindem să credem că pisicile sunt această creatură unică căreia nu îi place apa, dar există și mulți câini cărora nu le place apa”, spune el.

Pisicile evită adesea apa din motive evolutive și comportamentale, diferit de câini, care sunt mai des expuși la apă prin băi și activități exterioare, explică experții. Pisicile au fire de păr senzoriale pe tot corpul, care, dacă se udă, le afectează percepția mediului. De asemenea, blana udă le poate expune la frig, afectându-le izolația naturală. În plus, fiind animale de pradă, ele evită situațiile imprevizibile, preferând să evite orice le-ar putea limita libertatea de mișcare, cum ar fi contactul cu apa.

„În general, pisicile sunt reticente la stimulii noi pe care simt că nu îi pot controla”, spune Siracusa.

Deoarece pisicile sănătoase se pot îngriji singure, de obicei nu există niciun motiv de îngrijorare dacă pisica dumneavoastră nu suportă apa. „Majoritatea pisicilor, dacă nu sunt bolnave, sunt perfect capabile să aibă grijă de blana lor și arată întotdeauna superb”, spune Siracusa. Acesta îi încurajează pe stăpânii care doresc să îi facă baie pisicii să înceapă încet și să lase animalul să se obișnuiască cu fiecare pas al procesului, simțindu-se totuși în siguranță.

Utilizarea unei sticle cu spray cu apă pentru a pedepsi o pisică pentru comportament neadecvat este o idee proastă, indiferent de ceea ce simte animalul în legătură cu apa, sunt de acord ambii medici veterinari. Adesea, răspunsul este prea întârziat pentru ca o pisică să înțeleagă care a fost comportamentul incorect, lăsând-o să-și considere stăpânul imprevizibil, spune Sung.

În schimb, ea recomandă confruntarea comportamentelor rele cu mai multă blândețe. „Cu siguranță vrem să folosim întărirea pozitivă pentru a întări comportamentele pe care doriți să le vedeți, și doriți să distrageți atenția și să redirecționați atunci când vedeți ceva ce nu vă place”, spune Sung. De exemplu, spune ea, dacă pisica sare pe masă în timp ce pregătiți cina, poate încercați să o antrenați să stea pe un scaun, unde va fi lăudată, mângâiată și se va simți confortabil.

Și dacă pisica ta este una dintre multele cărora le place apa, felicitări! Bucurați-vă de poznele care probabil vor apărea. „Unele pisici pur și simplu adoră apa. Stau la chiuvetă și miaună la stăpâni până când aceștia deschid robinetul”, spune Sung. „Am avut pisici cărora le place să se joace cu apa din bolul lor de apă și să stropească totul în jur”.

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *