Ce boli îți poate transmite animalul tău de companie, potrivit medicului veterinar Beatrice Ilea. Iată de ce este important să fie vaccinat

femeie cu pisica in brate Sursa foto: Pexels / Mimo´s Photography (Helyin Bermúdez)

Bolile pe care animalele le pot transmite oamenilor se numesc zoonoze. Aceste boli pot fi transmise prin contact direct cu animalele infectate, prin intermediul paraziților, prin mușcături, zgârieturi sau consumul de alimente contaminate. Potrivit medicului veterinar Beatrice Ilea, acestea sunt cele mai frecvente boli zoonotice:

Rabia (turbarea), care se poate transmite prin mușcătura unui animal infectat (de obicei câini, vulpi sau lilieci). Infectarea cu această boală se manifestă la om prin febră, anxietate, confuzie, convulsii. Mare atenție! Această boală este letală fără un tratament prompt. Prevenirea se face prin vaccinarea cu vaccinul anti-rabic a animalelor de companie și evitarea contactului cu animale sălbatice.

Toxoplasmoza se transmite prin contact cu fecalele pisicilor infectate sau prin consumul de carne insuficient gătită. Din păcate, de obicei, boala este asimptomatică la majoritatea persoanelor, dar le poate provoca probleme severe femeilor însărcinate și persoanelor cu un sistem imunitar slăbit. Pentru a evita contractarea toxoplasmozei, este recomandată igiena adecvată, gătirea completă a cărnii, precum și manipularea atentă a litierei pisicii.

Leptospiroza se transmite prin contactul cu urina animalelor infectate (câini, șobolani) sau apă contaminată. La om se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare și insuficiență renală. Infectarea poate fi prevenită prin evitarea contactului cu apă stagnantă și prin vaccinarea câinilor.

Boala Lyme se transmite prin mușcătura căpușelor infectate, care pot fi transportate de animale precum câinii, căprioarele sau rozătoarele. După infectare, se manifestă prin erupție cutanată, febră, dureri articulare și oboseală. Infectarea poate fi prevenită prin verificarea și îndepărtarea căpușelor după expunerea la natură, precum și prin protecție adecvată.

Salmoneloza se transmite prin contactul cu fecalele animalelor infectate (păsări, reptile) sau consumul de alimente contaminate. Se manifestă cu diaree, febră, precum și crampe abdominale. Putem reduce riscurile infectării printr-o igienă riguroasă, prin manipularea corectă a alimentelor, precum și prin spălarea mâinilor după contactul cu animalele.

Campylobacterioza se transmite tot prin contactul cu fecalele animalelor infectate (pui, câini, pisici) sau prin consumul de carne contaminată și dă simptome precum diaree, crampe și febră. Pentru a evita infectarea este recomandată gătirea completă a cărnii și igiena corespunzătoare.

Dermatofitoza (pecingine) se transmite prin contactul direct cu animalele infectate (câini, pisici) sau cu obiectele contaminate și se manifestă prin erupții cutanate, zone circulare roșii, pruriginoase. Boala poate fi prevenită prin igiena corespunzătoare și tratamentul rapid al animalelor infectate.

Psitacoza (boala papagalilor) se transmite prin inhalarea particulelor din fecalele păsărilor infectate (papagali, canari). Această boală are simptome precum febră, tuse și dureri de cap. Infectarea poate fi prevenită printr-o igienă corespunzătoare și prin evitarea expunerii la păsări infectate.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Pexels / Mimo´s Photography (Helyin Bermúdez)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *