Un studiu realizat în 2022 de către Association for Pet Obesity Prevention (APOP) a constatat că problemele de sănătate legate de obezitate au depășit riscurile de malnutriție la câini și pisici în multe țări, inclusiv în SUA, 61% dintre pisici și 59% dintre câini fiind clasificați drept supraponderali sau obezi, relatează Petfood Industry.
Ca răspuns, producătorii de hrană pentru animale de companie au introdus formule pentru controlul greutății, iar gradul de conștientizare a sănătății intestinale și a probioticelor a crescut, deoarece acestea pot ajuta la gestionarea greutății pentru animalele de companie.
Un studiu sud-coreean a testat probioticele Enterococcus faecium și Bifidobacterium lactis pe câini care consumau o dietă bogată în grăsimi. Cercetarea, publicată în Veterinary Microbiology, a demonstrat că aceste probiotice îmbunătățesc metabolismul energetic, reduc acumularea de lipide și echilibrează microbiota intestinală, atenuând problemele legate de obezitate.
În mod specific, E. faeciuma stimulat nivelurile de dopamină, normalizând potențial comportamentul alimentar, în timp ce B. lactis a crescut acizii grași bacterieni cu lanț scurt, contribuind la utilizarea eficientă a energiei. Împreună, s-a constatat că aceste tulpini reduc inflamația sistemică și îmbunătățesc metabolismul glucozei.
Aceste constatări sunt promițătoare pentru alimentele pentru animale de companie îmbogățite cu probiotice care vizează gestionarea obezității. Studiul solicită continuarea cercetărilor pentru a explora modul în care probioticele influențează bolile metabolice la toate speciile, subliniind o piață în creștere pentru ingredientele funcționale în alimentația animalelor de companie.