Cât de mult sunt afectate animalele de companie de trecerea la ora de iarnă. Impact serios asupra comportamentului lor

sursa foto: vethelpdirect sursa foto: vethelpdirect

Animalele de companie nu știu să citească ceasul, însă sunt sensibile la schimbările din programul zilnic, în special când vine vorba de trecerea la ora de iarnă. Deși nu înțeleg noțiunea de timp, câinii și pisicile funcționează după un ceas biologic intern, similar cu cel al oamenilor, care le indică momentele pentru activitățile de bază: somn, trezire și hrănire, potrivit Vet Help.

Ora de iarnă și efectele asupra animalelor de companie

Acest ceas intern, cunoscut sub numele de ritm circadian, este reglat de lumina soarelui. În mediul natural, expunerea la lumină determină când un animal ar trebui să fie activ sau să se odihnească. Însă, pentru animalele care trăiesc în case sau apartamente, rutina zilnică este influențată puternic de obiceiurile stăpânilor. Oamenii decid când să aprindă sau să stingă luminile, când să iasă la plimbare și când să-și hrănească animalele, iar acestea se adaptează rapid la tipare.

Trecerea la ora de iarnă poate genera confuzie și stres pentru animalele de companie. De pildă, un câine obișnuit să fie hrănit la ora 7 dimineața își va aștepta mâncarea conform acestui program. După schimbarea orei, patrupedul va simți că este timpul pentru masă cu o oră mai devreme. Această confuzie poate dura câteva zile, până când animalul își ajustează bioritmul la noul program.

Schimbările bruște în rutină pot fi o sursă de disconfort sau stres pentru prietenii noștri blănoși. Acest lucru este valabil în special pentru animalele mai sensibile la schimbările din mediu. Chiar și o simplă modificare a orei de masă sau a plimbării zilnice poate crea anxietate, mai ales dacă rutina este foarte bine stabilită. De aceea, medicii veterinari recomandă o tranziție treptată când vine vorba de trecerea la ora de iarnă.

Ce trebuie să faci

Pentru a minimiza disconfortul cauzat de această schimbare, este ideal ca ajustările în programul animalului să fie făcute în mod progresiv. În loc de o modificare bruscă de o oră, proprietarii de animale pot schimba programul cu câte 15 minute pe zi, până când se atinge noul orar.

Spre exemplu, dacă în mod normal câinele primește masa la ora 7 dimineața, după trecerea la ora de iarnă, începe să-i dai mâncarea la 7:15, apoi la 7:30 și așa mai departe, până când ajungi la ora 8. Această tranziție lentă permite animalului să se adapteze mai ușor și să își recalibreze ceasul biologic fără să simtă o schimbare bruscă și stresantă.

Chiar dacă animalele nu sunt conștiente de conceptul de oră, schimbările în rutina zilnică asociate cu trecerea la ora de iarnă le pot afecta starea de spirit. O tranziție treptată și grijulie este cheia pentru a face față mai bine acestor schimbări.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: vethelpdirect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *