Deținerea unui animal de companie are avantajele sale. De fapt, pentru cei care se recuperează din dependență, animalele de companie pot fi deosebit de benefice. Ele oferă companie fără a judeca, îmbunătățesc sănătatea mintală și promovează responsabilitatea.
În plus, unele animale de companie pot promova creșterea activității fizice și socializarea stăpânilor lor, relatează American Addiction Centers.
Beneficiile deținerii unui animal de companie în timpul recuperării
Când vine vorba de tratamentul dependenței și de recuperare, de obicei, deținerea unui animal de companie nu figurează pe lista primelor 10 recomandări terapeutice. Cu toate acestea, pe baza unei serii de studii și rapoarte anecdotice despre avantajele deținerii unui animal de companie, poate că ar trebui.
Animalele de companie – de la pisici și câini la șopârle și iepuri – pot oferi o mulțime de beneficii care sunt adesea în concordanță directă cu nevoile celor aflați în recuperare.
De exemplu, pe lângă faptul că oferă dragoste necondiționată și companie, acestea pot reduce stresul și anxietatea, pot preveni singurătatea, pot îmbunătăți sănătatea fizică, pot ajuta la socializare și chiar pot promova responsabilitatea, auto-eficiența și stima de sine.
Întâmplător, cei care se află în curs de recuperare au nevoie, de obicei, de o stimulare a stimei de sine, de un prieten abstinent care să le fie mereu alături și care să nu îi judece niciodată, de motivație pentru a se ridica de pe canapea și pentru a face mișcare, de o rutină zilnică, de o doză de responsabilitate și de o modalitate sănătoasă de a umple timpul petrecut anterior consumând în mod abuziv substanțe sau ieșind cu persoane susceptibile de a declanșa acest comportament.
Recuperarea poate provoca uneori sentimente de singurătate și izolare. Multe persoane aflate în primele etape ale recuperării s-au îndepărtat probabil de vechii prieteni și activități declanșatoare și au început căutarea unora noi. Mai mult, unele persoane care se luptă cu o tulburare legată de consumul de substanțe pot suferi de o stimă de sine scăzută și se confruntă cu judecăți reale sau imaginare din partea familiei și a prietenilor.
Un animal de companie poate oferi nu numai companie pentru a diminua singurătatea, ci și sprijin fără prejudecăți și iubire necondiționată pentru ceea ce ești aici și acum. Conform unei lucrări publicate în Frontiers in Veterinary Science, câinii în special pot contribui la sentimentul de siguranță și pot oferi o prezență liniștitoare.
Aceeași lucrare explică faptul că animalele de companie nu numai că oferă un sentiment de apartenență, dar par, de asemenea, să simtă emoțiile umane și să răspundă în consecință, acționând adesea atunci când suntem cei mai vulnerabili.
Animalele de companie ajută la reducerea stresului, la atenuarea depresiei și la îmbunătățirea sănătății mintale
Prezența atât a unei tulburări de consum de substanțe, cât și a unei tulburări de sănătate mintală – o asociere cunoscută sub numele de tulburare concomitentă – afectează 9,2 milioane de adulți din SUA și este frecventă în rândul persoanelor aflate în tratament.
Astfel, multe persoane aflate în recuperare suferă probabil de probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburarea bipolară, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), tulburarea de panică etc. Acest lucru sugerează că tacticile care facilitează sănătatea mintală pot ajuta și recuperarea.
Conform diverselor surse, inclusiv Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, animalele de companie pot reduce o serie de simptome de sănătate mintală și percepția amenințărilor.
Mai exact, animalele de companie au fost asociate cu scăderea:
- Singurătății.
- Depresiei.
- Anxietății.
- Agitației.
De fapt, animalele de companie sunt atât de pricepute în reducerea stresului, încât unele facultăți oferă acum câini de terapie pentru a reduce presiunea în perioadele de anxietate ridicată din campus (de exemplu, înainte și în timpul examenelor).
Un studiu recent a asociat tacticile tipice de gestionare a stresului academic cu interacțiunile cu câinii de terapie. Comparativ cu utilizarea uneia dintre strategii, asocierea a condus la niveluri semnificativ mai ridicate de plăcere, autoreglare, schimbare de comportament și sentiment de utilitate.
Unele studii sugerează, de asemenea, că prezența unui câine în timpul psihoterapiilor (de exemplu, terapia cognitiv-comportamentală) poate contribui la reducerea stresului și a anxietății la persoanele care au suferit o traumă. Mai mult, actul fizic de a mângâia un animal pare să aibă beneficii în sine. S-a demonstrat că interacțiunile tactile precum atingerea și mângâierea oferă un răspuns calmant atât la animale, cât și la oameni, probabil cauzat de creșterea nivelului de oxitocină.